x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mafia din România a băgat groaza în autoritățile din California. Infractorii români au furat sute de mii de dolari din cardurile sociale

Mafia din România a băgat groaza în autoritățile din California. Infractorii români au furat sute de mii de dolari din cardurile sociale

de Redacția Jurnalul    |    24 Apr 2024   •   14:15
Mafia din România a băgat groaza în autoritățile din California. Infractorii români au furat sute de mii de dolari din cardurile sociale

Autoritățile judiciare din California sunt în alertă în fața unei creșteri alarmante a activității infracționale a mafiei românești în statul american. Infractorii români au dezvoltat o specializare în fraudele cu carduri bancare, iar recent au început să utilizeze dispozitive de skimming chiar și la terminalele de plată din supermarketuri.

Potrivit informațiilor prezentate de presa americană, trei români au fost acuzați la începutul acestei luni în Oakland de furt de informații de pe cardurile sociale Electronic Benefit Transfer (EBT). Aceste carduri sunt destinate rezidenților cu venituri reduse din California, fiind utilizate pentru achiziționarea de alimente sau retragerea de bani cash. Petrică Moșneagu (44 de ani), Ionuț Șopîrlă (38 de ani) și Virgil Tudorașcu (42 de ani) sunt acuzați că au furat informații EBT și le-au utilizat ulterior pentru a efectua retrageri frauduloase. Potrivit procurorilor, victimele acestor fraude sunt în mare parte familii cu venituri mici. Cei trei români riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați, potrivit Antena 3 CNN.

În sudul Californiei, procurorii din districtele Orange, Riverside, Los Angeles și Santa Barbara au constatat că aproximativ 15% din activitatea mafiei românești din Statele Unite este concentrată în această regiune. Arestări în masă au fost efectuate în colaborare internațională, inclusiv în Mexic, unde infractorii colaborează cu cartelurile locale pentru a vinde produsele furate în urma fraudelor cu carduri.

Pe lângă fraudele comise de români, autoritățile din SUA se confruntă și cu o creștere a activității infracționale bazate pe programe informatice de tip malware, precum JSOutProx. Acest backdoor, utilizat pentru furtul de date confidențiale, este asociat cu activitatea grupului Solar Spider, însă există suspiciuni privind o posibilă implicare a Chinei.

Anul trecut, California a pierdut aproximativ 108 milioane de dolari din cauza unor astfel de operațiuni de skimming, potrivit presei americane.

×