x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eliberaţi-i pe cei trei lideri!

Eliberaţi-i pe cei trei lideri!

de Gabriela Mladin    |    09 Apr 2008   •   00:00
Eliberaţi-i pe cei trei lideri!

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME-CGT) din Franţa a adresat o scrisoare preşedintelui României şi ambasadorului României de la Paris prin care solicită eliberarea imediată a deţinuţilor mineri Constantin Creţan, Dorin Loiş şi Vasile Lupu, condamnaţi în urma mineriadei din 1999.

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME-CGT) din Franţa a adresat o scrisoare preşedintelui României şi ambasadorului României de la Paris prin care solicită eliberarea imediată a deţinuţilor mineri Constantin Creţan, Dorin Loiş şi Vasile Lupu, condamnaţi în urma mineriadei din 1999.

 

 

 

“Am fost şocaţi la primirea veştii referitoare la moartea în carceră a deţinutului miner Ionel Ciontu. Mult înaintea aflării acestei tragice ştiri noi am denunţat condiţiile periculoase pentru sănătatea sindicaliştilor aflaţi în închisoare. Vrem să vă reamintim că Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi Pactul Internaţional referitor la drepturile civile şi politice stipulează faptul că orice persoană privată de libertate trebuie să fie tratată cu umanitate şi respect, în baza dreptului la demnitatea inerentă a persoanei umane. Miron Cozma a fost eliberat după 10 ani de închisoare, dar cu restricţia de a intra în Bucureşti şi Petroşani şi privat de drepturile politice şi sindicale. Deciziile luate în acest caz încalcă dreptul la asociere şi exerciţiu a activităţii sindicale. Încă de la a 301-a sesiune a Consiliului de Administraţie al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, reunit la Geneva în martie 2008, a fost sugerată Guvernului dumneavoastră posibilitatea de a considera eliberarea imediată a acestora şi reacordarea drepturilor lui Miron Cozma”, se spune în scrisoare. Reprezentanţii Federaţiei franceze consideră că ţinerea în închisoare a reprezentanţilor sindicalişti reprezintă o ameninţare la adresa tuturor activităţilor sindicale din România, stat membru al Uniunii Europene.

 

 

 

DEMERS JURNALISTIC. “FNME-CGT se supune cu respect recomandărilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii în privinţa Guvernului dumneavoastră şi, aşa cum muncitorii de la Dacia se mobilizează în mod legitim pentru apărarea propriilor salarii, se impune în mod imperios respectarea atît în România, cît şi în întreaga Europă a tuturor libertăţilor sindicale. Aşa cum a făcut încă de la comunicarea condamnărilor, FNME-CGT solicită eliberarea imediată a deţinuţilor Constantin Creţan, Dorin Loiş şi a lui Vasile Lupu, precum şi respectarea necondiţionată a libertăţilor sindicale în România”, se mai arată în scrisoarea adresată de sindicatele franceze din energie şi minerit preşedintelui României, Traian Băsescu, semnată de Didier Baur, reprezentantul FNME-CGT – Franţa.

 

 

Jurnalul Naţional, care a realizat interviuri cu liderii aflaţi încă în închisoare, face un nou apel, o dată cu această iniţiativă, către instituţia prezidenţială, în favoarea graţierii celor trei sindicalişti. Considerăm că ei sînt deţinuţi politici, iar sancţiunea aplicată pentru participarea la acţiuni greviste atrage asupra României acuze argumentate de nerespectare a democraţiei.

×
Subiecte în articol: observator