x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Europarlamentar: Putin atacă localități unde majoritatea populației vorbește limba română

Europarlamentar: Putin atacă localități unde majoritatea populației vorbește limba română

de Redacția Jurnalul    |    06 Oct 2023   •   11:01
Europarlamentar: Putin atacă localități unde majoritatea populației vorbește limba română
Sursa foto: Hepta

„Brutele de la Kremlin atacă de câteva luni localitățile aflate în Sudul Basarabiei, majoritatea locuite de români”, afirmă eurodeputatul Eugen Tomac, lider PMP. „Mesajul Rusiei este clar și trebuie abordat cu seriozitate și realism”, arată el.

„De ce atacă Putin localitățile românești? Brutele de la Kremlin atacă de câteva luni localitățile aflate în Sudul Basarabiei, majoritatea locuite de români. În statul vecin, atât la Reni, cât și la Ismail, sunt zone unde majoritatea populației vorbește limba română. În această dimineață, a fost atacat punctul de trecere al frontierei din localitatea Cartal (Orlovca), situată pe malul celălalt al Dunării, lângă Isaccea, județul Tulcea. Aici locuiește o comunitate mare de români, care în perioada sovietică s-a opus puternic bolșevizării. Este una dintre puținele localități unde oamenii nu au renunțat niciodată la tradițiile românești, sărbătorind Crăciunul pe 25 decembrie, inclusiv înainte de 1990”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.

Liderul PMP afirmă că atacurile Rusiei la Dunăre nu țintesc doar distrugerea hambarelor de cereale.

„Mesajul Rusiei este clar și trebuie abordat cu seriozitate și realism. Aceste brute vor să se învecineze din nou cu noi și ne provoacă în fiecare zi. Din păcate, pentru românii din sudul Basarabiei, aceste zile sunt cumplite, războiul lovește continuu. De aceea, acum, cel mai important este să fim solidari cu vecinii noștri și să-i susținem total pentru a rezista în fața acestei agresiuni barbare”, încheie Tomac.

Dronele rusești au atacat infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa. Un siloz de cereale din districtul Izmail a fost lovit în primele ore ale zilei de vineri, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper, potrivit Reuters.

Nouă camioane au luat foc, a mai anunțat guvernatorul pe Telegram. Incendiul a fost stins și nu s-au înregistrat victime, a precizat Kiper. Un atac asemănător a avut loc săptămâna trecută la Orlovka.

Atunci, vama românească a fost închisă, iar bacurile care leagă cele două maluri ale Dunării au fost trase la mal. Traficul rutier între România și Ucraina prin punctul Orlovka a fost deviat pe la Galați.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: , Vladimir Putin atac români