x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Evacuare cu scandal! 29 de copii, preluaţi de autorităţi

Evacuare cu scandal! 29 de copii, preluaţi de autorităţi

de Gabriela Mladin    |    25 Feb 2014   •   17:08
Evacuare cu scandal!  29 de copii, preluaţi de autorităţi

29 de copii din Rovinari urmează să fie preluaţi de Direcţia pentru Protecţia Copilului Gorj şi duşi în centrele de plasamanet. Copiii au fost evacuaţi cu tot cu familii dintr-un cămin de nefamilişti din Rovinari. Autorităţile au luat decizia evacuării din cauza datoriilor foarte mari pe care oamenii le aveau la utilităţi.

Nouă familii din oraşul Rovinari au fost evacuate de autorităţi dintr-un bloc al primăriei. Oamenii au ajuns în această situaţie după ce au acumulat foarte multe datorii. Ei spun, însă, că facturile erau imposibil de achitat, întrucât apa nu era contorizată şi se ajungea să plătească 100 de lei de persoană pe lună, doar pentru acest serviciu. “La o familie cu 9 copii, cum suntem noi, numai apa venea de 1.100 de lei. Din ce să plătim? Din 500 de lei pe lună cât câştigăm? Din blocul de la Primărie ne-au dat afară şi, de milă, ne-a cazat un patron într-un cămin tot de nefamilişti. A spus să stăm acolo, doar curentul electric să-l plătim”, a povestit o femeie evacuată.

Şi-au pus mobila pe foc!
Pe de altă parte, la energie electrică facturile au venit de ordinul zecilor de mii de lei. Ultima a fost de 50.000 de lei, întrucât clădirea nu are centrală termică, iar locuitorii erau nevoiţi să-şi încălzească garsonierele cu energie electrică. Banii trebuiau împărţiţi la nouă familii: “Cum să încălzim camerele, a fost iarnă, avem copii. Acum şi de aici ne-au dat afară pentru că Electrica a ridicat contorul”, a declarat altă persoană evacuată.
De patru zile, patronul blocului a luat măsura radicală de-ai scoate afară. Ca să nu moară de frig, au fost nevoiţi să facă un foc de tabără în faţa blocului pe care l-au întreţinut cu mobila din locuinţe. “Ne-am pus paturile, mobila, saltelele pe foc. Altfel încheţăm de frig. Copiii nu i-am mai dus la şcoală, am apelat la rude să aibă grijă de ei”, a povestit o mamă.

Şi-au ascuns copiii!
Pentru ei autorităţile nu au nicio variantă. “Ce variantă? Să le plătim noi datoriile? Nu este corect faţă de ceilalţi locuilori ai oraşului. Toată lumea plăteşte”, a explicat Dorin Filip, primarul oraşului Rovinari. Doar copiii vor fi preluaţi de Direcţia pentru Protecţia Copilului. Când au aflat vestea, mamele şi-au ascuns copii. “Unde sunt copiii? Am făcut un tunel şi i-am băgat acolo. Nu vă spunem, i-am ascuns pentru că ne-au rugat să semnăm nişte declaraţii la Primărie că suntem de acord să îi dăm la stat. Niciodată nu ne vom da copiii. Ne-am aumeninţat că vin cu mascaţii să îi ia. Numai peste cadavrele noastre”, a declarat altă mămică.
“Noi îi vom prelua cu tot cu mame. Avem deja locurile pregătite. Vrem să stea aici la căldură, acolo nu pot sta copiii. Nu au condiţii şi nu vrem să fim noi responsabili dacă se întâmplă ceva”, a precizat Gheorghe Zisu, purtător de cuvânt AGPC Gorj.
Pentru că părinţii nu sunt de acord cu această măsură, autorităţile vor să ceară unei instanţe de judecată o decizie pentru a putea interveni în forţă.


×