x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Evazioniştii ruşi i-au donat bani lui Băsescu

Evazioniştii ruşi i-au donat bani lui Băsescu

05 Oct 2014   •   20:42
Evazioniştii ruşi i-au donat bani lui Băsescu
Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Evazionişti ruşi de la Lukoil România au fost cei mai importanţi sponsori ai preşedintelui Traian Băsescu, înaintea campaniei prezidenţiale din 2009. Atunci, Băsescu candida la funcţia supremă din partea Partidului Democrat Liberal (PDL). Potrivit Monitorului Oficial al României, nr. 203 din 31 martie 2010, ruşii au virat în conturile partidului suma de 143.250 de lei, în data de 19.11.2009. În aceeaşi zi, Lukoil România a mai donat încă 286.500 de lei. Dar, în urmă cu câteva zile, Inspectoratul General al Poliţiei Române au anunţat că, compania Lukoil este cercetată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care ţeapa dată bugetului de stat este de peste un miliard de lei, adică în jur de 230.000.000 de euro. O publicaţie centrală a stat de vorbă cu directorul general al Lukoil România, Constantin Tampiza, care a explicat nu l-a sponsorizat direct pe Traian Băsescu, ci a dat banii la PDL. “A venit un om de la ei, de la partid, la mine şi mi-a spus că au o acţiune. Dacă banii daţi de compania noastră i-au folosit în campania electorală a lui Traian Băsescu, atunci bravo lor”. După câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Traian Băsescu, acesta s-a întâlnit oficial cu preşedintele companiei ruse Lukoil, Vagit Alekperov, în 2011, la Palatul Cotroceni.

Notarul Ioana Băsescu, contractată de Gazprom
O a doua întânire dintre Traian Băsescu şi Vagit Alekperov a avut loc în în data de 15 mai 2013. Atunci, preşedintele Lukoil, Vagit Alekperov a venit la Cotroceni în fruntea unei delegaţii, care a prezentat planurile de viitor ale companiei. Nici vorbă despre evaziune fiscală sau spălare de bani, deşi aceste operaţiuni erau în plină desfăşurare. L-a informat Serviciul Român de Informaţii pe preşedintele ţării despre afacerile ilegale pe care le desfăşurau ruşii? Probabil, ca da. În schimb, Traian Băsescu i-a mulţumit lui Alekperov că l-a informat cu privire la activităţile companiei în România, apreciind că orice investiţie în ţara noastră e binevenită.

Cu câteva luni înainte, ruşii de la Gazprom au cumpărat mai multe benzinării de la cei mai puternici evazionişti din România, care aveau conexiuni şi protecţie oferită la cel mai înalt nivel. Printre cei care îi spijineau se aflau şeful Fiscului, Sorin Blejnar şi şeful Vămilor, Viorel Comăniţă, dar şi dispărutul Codruţ Marta. Cum preluarea benzinăriilor trebuia autentificată la un notar, atât ruşii de la Gazprom cât şi evazioniştii au început să caute probabil pe internet un notar. Şi au găsit-o tocmai pe fata preşedintelui României, Ioana Băsescu (foto), care s-a apucat să legalizeze cea mai mare parte a tranzacţiilor făcut de Gazprom în România. Pionul principal în tranzacţia iniţială a fost Constantin Şufană. El este cel care a pus la bătaie o benzinărie şi terenul alteia din Arad. Şufană este cuscrul lui Pavel Ghişe, patronul Ana Oil, firma implicată în dosarul evaziunii fiscale de 15 milioane de euro protejată de Sorin Blejnar.

×