x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Exerciţiile 'SEISM 2016' au continuat şi marţi noapte; simulări de explozii la Bucureşti şi Iaşi

Exerciţiile 'SEISM 2016' au continuat şi marţi noapte; simulări de explozii la Bucureşti şi Iaşi

02 Noi 2016   •   11:15
Exerciţiile 'SEISM 2016' au continuat şi marţi noapte; simulări de explozii la Bucureşti şi Iaşi
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Exerciţiile 'SEISM 2016' au continuat în cursul nopţii de marţi spre miercuri cu simularea unor explozii la Bucureşti şi Iaşi, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat. 

El a explicat că dacă aceste simulări ar fi fost făcute în cursul zilei, cele două oraşe ar fi fost blocate. 

Unul dintre scenarii a presupus o explozie la o clădire din zona stadionului Dinamo, cartierul Floreasca, în jurul orei 23,30. Este vorba de un bloc turn de locuinţe iar deflagraţia a afectat puternic structura de rezistenţă. Au fost avariate semnificativ locuinţele. La faţa locului au fost mobilizate echipajele de intervenţie din cadrul ISU Mureş şi Galaţi care se aflau la baza de operaţie de la Ciolpani. 

Potrivit lui Raed Arafat, peste 30 de salvatori s-au deplasat la locul exploziei cu două autospeciale de stingere, două de descarcerare, două ambulanţe SMURD, două autospeciale de transport persoane şi victime multiple şi mai multe ambulanţe Bucureşti-Ilfov, un spital mobil şi un punct de comandă mobil. 

"În urma deflagraţiei au fost rănite 80 de persoane iar alte 20 de persoane şi-a pierdut viaţa. Pompieri au acţionat pentru salvarea persoanelor de sub dărâmături. Asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi acordarea primului ajutor au fost asigurate de echipaje paramedicale şi medicale de la SMURD şi echipaje de la SABIF. La faţa locului a fost amplasat un punct medical avansat, unde medicii de la SMURD Floreasca au lucrat. Acţiunile s-au derulat sub conducerea ofiţerilor ISU Bucureşti Ilfov", a explicat Raed Arafat în ce a constat acest exerciţiu. 

Un alt scenariu a vizat o explozie în apropiere de Hanul lui Manuc, în jurul orei 2,00, care a afectat un bloc de locuinţe. Conform planului prezentat de secretarul de stat, prima intervenţie de salvare a fost asigurată de către forţele ISU Braşov, aflate în baza de operaţie de pe bulevardul Expoziţiei, ulterior fiind trimise echipaje de pompieri din Bucureşti şi echipaje de la Unitatea specială de intervenţie în situaţii de urgenţă a Inspectoratului general şi echipaje SABIF. 

Potrivit lui Raed Arafat, la locul intervenţiei au acţionat 33 de pompieri cu două autospeciale de stingere, două pentru descarcerare, un CBRN, două ambulanţe SMURD, un spital mobil şi un punct de comandă mobil şi două ambulanţe SABIF, fiind sprijiniţi de poliţişti şi jandarmi. În urma deflagraţiei au rezultat 40 de răniţi, 15 decedaţi şi 150 de sinistraţi. În zona afectată a fost amplasat un punct medical avansat, unde medicii au evaluat starea victimelor, au efectuat triajul acestora şi le-au transportat la spital. Pentru persoanele evacuate au fost asigurate condiţii de cazare temporară la Şcoala 80 din Capitală. 

La Iaşi, în jurul orei 3,00, a fost o altă simulare: explozie la un bloc locuinţe în zona hotel Moldova - hotel Ramada, în urma căreia au fost 140 de persoane rănite, 25 decedate, 150 sinistrate, a precizat Arafat. 

Pentru gestionarea acestei situaţii, din baza de operaţii Iaşi au fost alocate forţe şi mijloace specializate de intervenţie de la ISU Iaşi, Bihor şi Botoşani: cinci autospeciale de stingere, două autospeciale de comandă şi primă intervenţie, două descarcerări, şapte ambulanţe SMURD, patru autospeciale de transport personal şi victime multiple, precum şi trei puncte medicale avansate. 

În sprijinul celor 90 de pompieri, au acţionat şapte echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi şi 11 cadre medicale de la UPU SMURD Iaşi, care au asigurat asistenţa medicală a victimelor şi transportul acestora către unitatea de primiri urgenţe. Acţiunile de intervenţie au presupus lichidarea incendiului generat de explozie, salvarea persoanelor din clădirile afectate şi evacuarea acestora în zona de siguranţă. Conducerea acţiunilor din teren s-a realizat de către inspectorul şef al ISU Iaşi, menţionează MAI. 

La Iaşi au fost aduşi 20 de medici legişti de la Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, iar la Bucureşti - 105 medici legişti au fost mobilizaţi. 

Exerciţiile 'SEISM 2016' au început marţi, 1 noiembrie, la ora 8,04, cu simularea unui seism de 7,6 grade pe scara Richter, la o adâncime de 120 km, în zona Vrancea, urmat de o replică de 5,6 grade pe scara Richter. AGERPRES

×
Subiecte în articol: simulare cutremur