x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Expert: CUTREMURELE din Galaţi au cauze naturale. Există un stres puternic în scoarţă

Expert: CUTREMURELE din Galaţi au cauze naturale. Există un stres puternic în scoarţă

06 Oct 2013   •   13:53
Expert: CUTREMURELE din Galaţi au cauze naturale. Există un stres puternic în scoarţă

Cutremurele înregistrate în ultima perioadă în zona comunei Izvoarele, din judeţul Galaţi, au cauze naturale, au explicat experţi citaţi de Mediafax.

"La Izoarele există o propagare şi un efect de amplificare local. De asta se simt foarte bine, ca urmare a geologiei acest efect de ampllificare face ca un cumtremur să fie simţit mai puternic aici decât spre Slobozia, de exemplu. Din păcate, nu putem opri acest fenomen. S-ar putea ca evenimentele seismice să mai dureze. Este vorba de zile", afirmă experţii prezenţi la faţa locului.

Potrivit acestora, după activitatea seismică intensă din noaptea de vineri spre sâmbătă şi din cea de sâmbătă spre duminică, aceasta din urmă de mai mică intensitate, ar trebui să urmeze perioada "descrecătoare a activităţii seisimice".

"Cauzele producerii acestor cutremure sunt naturale. Există un stres puternic în scoarţă, astfel că plăcile tectonice se împing unele în altele şi are loc ruperea", a declarat un expert aflat în zona Izvoarele pentru cercetarea fenomenului.

Acesta a explicat că s-a reactivat o falie situată în apropierea comunei Izvoarele, care "a mai dat cutremure". "Acum este o activare ieşită puţin din comun", a afirmat expertul.

La întrebarea unor localnici din zonă dacă seismele au legătură cu exploatarea petrolieră din zonă, acesta a spus că este luată în calcul şi această ipoteză, dar că din datele de până acum nu poate fi considerată o cauză.

De asemenea, expertul a spus că seismologii iau în calcul inclusiv ipoteza ca inundaţiile puternice din zonă să fi influenţat activitatea seismică din ultima perioadă. "Este vorba despre efectul apei asupra activităţii seisimice, şi anume în momentul retragerii apelor apare aşa-numita seismicitate indusă. Deci poate influenţa seismic şi faptul că aţi avut o inundaţie aici", a explicat expertul seismolog.

"Noi nu excludem nicio posibilitate, dar mai întâi trebuie să culegem toate datele. Am adus patru staţii sesimice de mare amplificare plantate în zona epicentrului, plus cinci aparate GPS care măsoară mişcările seismice. Suntem hotărâţi să avem toate datele. Noi suntem aţintiţi cu toată atenţia asupra zonei şi monitorizăm toate evenimentele", a spus expertul, care a reamintit că sâmbătă în zonă au fost trei cutremure: unul de 3,5 grade la cinci kilometri adâncime, unul de 3,3 grade la 4,5 kilometri adâncime şi unul de 2,9 grade la doi metri adâncime.

Expertul seismolog a mai spus că ultimul cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, înregistrat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona Vrancea, ar putea avea o influenţă în ceea ce priveşte descărcarea din energia acumulată în zona Izvoarele, lucru care "ar ajuta la liniştirea activităţii seismice".

Potrivit expertului, este puţin probabil ca în perioada următoare să mai apară cutremure de peste 4 grade. "Ce a fost greu a trecut", a spus acesta.

El a reamintit că, în afară de Vrancea, unde au loc cutremure de adâncime, teritoriul României este "bântuit" şi de cutremure de suprafaţă, ca de exemplu în zona Făgăraşului, Banatului (unde în 1990 au avut loc o serie de cutremure, fenomene similare celor de acum din zona Galaţi), dar şi în zone precum Carei, Tulcea şi în sudul Dobrogei (din Bulgaria) influenţând zona Mangalia Constanţa.

×