x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fără problema ANI, am fi scăpat de monitorizare peste şase luni?!

Fără problema ANI, am fi scăpat de monitorizare peste şase luni?!

de Violeta Fotache    |    22 Iul 2010   •   00:00

Magistraţii i-au spus şefului statului că Legea ANI analizată de Curtea Constituţională este mai slabă decât Legea 18/1968 privind controlul averilor

Preşedintele Traian Băsescu a discutat ieri cu membrii CSM despre raportul Comisiei Europene (CE) privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), dat publicităţii marţi. Discuţiile s-au purtat în spatele uşilor închise şi au durat aproape două ore, şeful statului păstrând tăcerea în faţa jurnaliştilor atât la venirea, cât şi la plecarea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Pe surse, am aflat că în timpul discuţiei, magistraţii l-au sesizat pe şeful statului că Legea 18/1968 privind controlul averilor oferea mai multe garanţii procesuale decât forma Legii ANI luată în discuţie de Curtea Constituţională a României. "Indirect s-a discutat şi despre calitatea actului legislativ, dar doar tangenţial", ne-a declarat preşedintele CSM, Florica Bejinaru.
 
La finalul întâlnirii, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional: "S-a discutat despre ce e corect şi ce e incorect în raportul CE. Acest raport ar fi trebuit să fie unul de progrese, dar ce s-a întâmplat cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a pus totul într-o lumină negativă. Dacă nu era problema cu ANI, noi puneam acum în discuţie ca în termen de şase luni să scăpăm de monitorizare". Ulterior, ministrul a mai spus că acreditarea ideii că sistemul judiciar nu a progresat este în  contradicţie atât cu realitatea din teren, cât şi cu concluziile tehnice ale raportului. "O astfel de acreditare a ideii că sistemul judiciar nu a progresat înseamnă implicit şi un blam nemeritat pentru magistraţii care muncesc din greu pentru procesarea celor aproximativ patru milioane de dosare de pe rolul instanţelor noastre şi care depun toate eforturile ca justiţia să fie livrată cetăţenilor. Fapul că o serie de notări negativ din raport sunt exacerbate nu aduce servicii nici sistemului judiciar şi nici opiniei publice, de aceea ne manifestăm în continuare pentru o abordare echilibrată a concluziilor raportului, obiectivă, lipsită de conotaţii politice şi cu adevărat în interesul progresului sistemului judiciar", a spus Predoiu.


CSM CONTRAZICE RAPORTUL CE

Preşedintele CSM, judecătoarea Florica Bejinaru, a precizat că întâlnirea cu şeful statului a fost "o discuţie între membri care au acelaşi scop şi aceeaşi dorinţă, să perfecţionize acolo unde e de perfecţionat şi să pună în practică aceste recomandări din Raportul CE, pentru a ridica" monitorizarea. "A fost o discuţie constructivă", a spus preşedintele CSM, în care "nu au fost reproşuri". "S-a discutat despre constatările din raport, unele obiective într-o mai mare măsură, altele la care noi am simţit nevoia să facem precizări azi", a spus Bejinaru. Şeful CSM a exemplificat contrazicând aprecierea din raportul CE cum că Inspecţia Judiciară ar fi acordat o atenţie mai mare cererilor de apărare a reputaţiei profesionale a magistraţilor. "Noi ştim că nu e aşa, ponderea acestor cereri, în ultimii trei ani, fiind de doar 1,33% din întreaga activitate a Inspecţiei Judiciare." Despre interzicerea pensionării magistraţilor care sunt cercetaţi penal sau disciplinar, şeful CSM a precizat că acest lucru nu poate fi făcut decât în baza unui text de lege inexistent deocamdată. După o analiză profundă a deficienţelor constatate, în prima săptămână din luna septembrie, plenul CSM va stabili care sunt direcţiile şi măsurile necesare pentru aplicarea recomandărilor CE.

×
Subiecte în articol: observator