x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Farmacii - In loc de medicamente vom gasi retete in vitrine

Farmacii - In loc de medicamente vom gasi retete in vitrine

01 Mar 2005   •   00:00

Farmacist Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului National al Farmacistilor (CNF), anunta ca farmaciile au mari dificultati in eliberarea retetelor nu numai cu 90% compensare, dar si a celor gratuite.


MAGDA MARINCOVICI

FARA COMPENSATE. Batranii plang la ghiseele farmaciilor
Aceste dificultati se vor simti si dupa intrarea in vigoare a noului sistem de compensare. Cei mai afectati de criza medicamentelor sunt pensionarii.

VORBE. "Datoriile pe anul 2004 la medicamente compensate si gratuite, acumulate peste plafon, depasesc 3.200 de miliarde de lei. Casele de Asigurari de Sanatate refuza, inca de anul trecut, din luna august, sa mai primeasca retete, iar furnizorii de medicamente au stopat aprovizionarea farmaciilor. Probabil ca, in curand, vom pune retete in vitrine in loc de medicamente", precizeaza vicepresedintele CNF.

Potrivit CNF, solutia o reprezinta "emiterea unei hotarari de guvern sau a unui ordin care sa aiba ca obiect decontarea de catre casele de asigurari a datoriilor catre furnizorii de medicamente".

Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a anuntat ca martie este ultima luna in care pensionarii cu venituri sub sase milioane de lei lunar vor mai beneficia de compensarea de 90% la medicamente. Peste 98% din cei 6,5 milioane de pensionari au beneficiat, incepand cu luna august a anului trecut, de o compensare de 90% la medicamentele prescrise de medic in ambulator.

LISTE. In prezent, sunt supuse consultarii proiectele noilor liste de medicamente compensate si gratuite: "lista A" cu 113 denumiri comerciale, cu compensare in jur de 80%, "lista B" cu 117 medicamente cu un grad de compensare de aproximativ 40%, "lista C", de gratuitati, va avea 150 de denumiri comerciale. Proiectele celor trei liste vor intra in vigoare de la 1 aprilie. Comparativ cu listele anterioare, cele noi au un numar mai mic de medicamente compensate si gratuite.

Pensionarii sunt nemultumiti de decizia ministrului Cinteza de a renunta la compensarea cu 90% a medicamentelor. "Nu se poate accepta reducerea semnificativa a numarului medicamentelor gratuite si compensate, concomitent cu cresterea pretului acestora. Astfel, peste 2,6 milioane din cei 4,6 milioane de pensionari de asigurari sociale au pensii mai mici decat salariul minim pe economie.

×
Subiecte în articol: observator medicamente