x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Finanţele au blocat conturile SNLO

Finanţele au blocat conturile SNLO

de Gabriela Mladin    |    04 Iun 2010   •   00:00

Conturile Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia au fost blocate de Direcţiile de Finanţe Vâlcea şi Mehedinţi. Este vorba despre un stopaj la sursă pentru recuperarea sumei de 7 milioane de lei, bani pe care compania îi datorează pentru impozitul provenit din salarii. Luna trecută, SNLO a sponsorizat cu aproximativ un milion de euro câteva echipe de fotbal din Gorj.



Direcţiile fiscale din Vâlcea şi Mehedinţi, acolo unde SNLO are filiale, au blocat conturile companiei, în urmă cu câteva zile, pentru o datorie către bugetul statului de 7 milioane de lei. Banii provin din neplata impozitelor pe salarii către stat. Chiar dacă la Gorj datoriile companiei sunt de două ori mai mari, responsabilii din Finanţe nu au demarat procedura de stopaj la sursă , întrucât s-au gândit la impactul social pe care-l poate avea o astfel de măsură.

"Ne-am gândit la impactul pe care-l poate produce stopajul la sursă. Nu mai puteau fi încasaţi bani şi blocăm activitatea companiei. La noi, SNLO are datorii de 15 milioane de lei, dar dacă aplicam măsura paralizam activitatea companiei", a explicat directorul adjunct al Direcţiei de Finanţe Gorj, Dumitru Pârvulescu.

Finanţiştii din judeţele vecine nu s-au arătat la fel de îngăduitori cum au fost colegii din Gorj, atunci când vine vorba despre recuperarea datoriilor către stat. La Vâlcea, suma datorată statului de SNLO este de 2 milioane de lei, iar la Mehedinţi de 5 milioane de lei. Acum, când SNLO are conturile blocate până la recuperarea datoriei către stat, angajaţii, reveniţi din şomaj tehnic, nu mai pot lua salariile. Compania are probleme financiare pentru că nu mai există nici solicitări de cărbune.

Cu peste 22 de milioane de lei datorate bugetului de stat, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a considerat că este eficient să sponsorizeze câteva echipe de fotbal cu suma de aproximativ un milion de euro.

În luna aprilie a acestui an, Consiliul de Administraţie, având în vedere protocolul încheiat între membrii fondatori ai CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu, a aprobat decontarea sumei de 2.800.000 de lei ce a fost acordată "cu titlu de cheltuieli sociale pentru finanţarea cluburilor şi a bazelor sportive". Alte sume aprobate au fost pentru Clubul Sportiv Minerul Mehedinţi - 200.000 de lei, Clubul Sportiv Minerul Berbeşti, din Vâlcea - 80.000 de lei şi pentru Clubul Sportiv Minerul Motru - suma de 250.000 de lei. Banii au ajuns deja în conturile echipelor, iar decizia a fost luată de Consiliul de Administraţie al SNLO din care face parte şi un angajat al Ministerului Economiei. Conducerea SNLO consideră că situaţia este una revoltătoare, în condiţiile în care Regia de Activităţi Nucleare şi CET Govora datorează companiei peste 50 de milioane de lei.

×
Subiecte în articol: special