x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Forţa SAD

Forţa SAD

de Elly Cristea    |    11 Apr 2008   •   00:00
Forţa SAD

LEGAL ● 6.000 de grevişti Dacia au protestat ieri în Piteşti
După ce Tribunalul Argeş a decis miercuri că greva salariaţilor de la Dacia este legală, sindicaliştii au organizat ieri cel de-al doilea miting de protest. Vă reamintim că angajaţii uzinei Dacia au intrat în grevă generală pe timp nelimitat la data de 24 martie, după ce au respins oferta administraţiei de majorare salarială cu 12%, considerînd că este mult prea puţin.



LEGAL ● 6.000 de grevişti Dacia au protestat ieri în Piteşti
După ce Tribunalul Argeş a decis miercuri că greva salariaţilor de la Dacia este legală, sindicaliştii au organizat ieri cel de-al doilea miting de protest. Vă reamintim că angajaţii uzinei Dacia au intrat în grevă generală pe timp nelimitat la data de 24 martie, după ce au respins oferta administraţiei de majorare salarială cu 12%, considerînd că este mult prea puţin.


Sindicatul Automobile Dacia (SAD) a întocmit o listă cu 14 revendicări, printre cele mai importante numărîndu-se mărirea salarială în sumă fixă de 550 de lei, în două tranşe, şi prime de Paşti şi de Crăciun în valoare de 50% din salariul mediu brut total pe societate.


RESPINGERE. Chiar dacă administraţia a plusat oferta cu doar o zi înainte de întîlnirea de la Tribunal şi s-a ajuns la o creştere salarială de 390 de lei brut, greviştii au respins şi această mărire şi au aşteptat decizia instanţei. Decizie care le-a dat încredere în forţele lor şi ieri au reuşit să strîngă pe platoul din faţa Prefecturii Argeş peste 6.000 de oameni. Miile de protestatari s-au strîns în Piaţa Vasile Milea încă de la primele ore ale dimineţii, chiar dacă mitingul fusese autorizat între orele 10:00-14:00. La ora stabilită acţiunea a început cu Internaţionala Socialistă, şi pînă spre prînz muncitorilor de la Dacia li s-au alăturat alte mii de sindicalişti de la alte federaţii sindicale din ţară, afiliate la BNS.


VACA. Ca şi la mitingul trecut, de la 27 martie, protestatarii au fost înarmaţi cu steaguri şi pancarte cu lozinci dure, au avut cruci, tobe şi fluiere. Au scandat cuvinte dure la adresa Guvernului Tăriceanu şi au muls o vacă de jucărie, făcînd aluzie la remarca premierului care a comparat Uzina cu o vacă bună de muls. Viceliderul SAD, Ion Iordache, a declarat: "Este un protest faţă de guvernanţii liberali care au început să ne jupoaie. Tăriceanu a avut curajul să compare Uzina cu o vacă. Noi luptăm pentru drepturile noastre. Am spus de la bun început că greva noastră este legală şi a fost nevoie de decizia instanţei ca să fim crezuţi pe cuvînt". Rînd pe rînd au luat cuvîntul de la tribuna Casei de Cultură a Sindicatelor din Piteşti toţi liderii Sindicatului Automobile Dacia, preşedintele BNS, Dumitru Costin, şi reprezentanţii sindicatelor franceze Renault. În uralele miilor de protestatari mesajul sindicaliştilor francezi a fost tradus: "Toţi sindicaliştii de la Renault sînt solidari cu voi. Nu este posibil ca salariaţii de la Dacia să fie trataţi ca acum. Aţi avut prima victorie prin faptul că greva a fost declarată legală. Veţi mai avea şi alte victorii. Trebuie să fiţi trataţi ca muncitorii europeni şi să aveţi salarii europene. Solidaritate, egalitate şi unitate pentru toţi".


RECURS. Administraţia de la Dacia nu a transmis nici un comunicat oficial legat de lupta cîştigată în instanţă de salariaţi, în schimb ieri a făcut recurs împotriva deciziei Tribunalului Argeş. Răspunsul final va fi dat zilele următoare de Curtea de Apel Piteşti.

Imediat după terminarea mitingului, după ce mii de oameni au dansat şi au cîntat o Horă a Unirii, reprezentanţii salariaţilor au spus optimişti că vor ieşi învingători din această luptă. Liderul SAD, Nicolae Pavelescu, a declarat: "Cînd uzina are profit e normal să ne cerem drepturile. Am vrut să se judece procesul pentru că în penibilitatea în care s-au comportat în această negociere trebuia demonstrat cît de penibili au fost şi în faţa Justiţiei. Eu nu cred că vor mai rezista mai mult de două-trei zile şi vor veni cu banii pe masă. Banii pe care i-am solicitat noi, adică 550 de lei". Sindicaliştii spun că sînt dispuşi să negocieze în continuare, dar acest lucru nu depinde de ei. Greva continuă şi mîine se intră în cea de-a 15 zi în care la Automobile Dacia nu se fabrică maşini. Pierderile sînt uriaşe, numai că patronatul s-a ferit să ofere cifre şi date exacte. Se vehiculează însă că fiecare zi aduce prejudicii de cîteva milioane de euro.

×
Subiecte în articol: observator Dacia