x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fraudă informatică la Complexul Turceni

Fraudă informatică la Complexul Turceni

de Gabriela Mladin    |    19 Ian 2011   •   14:51

Procurorii DIICOT au explicat că fapta sesizată de conducerea Complexului Energetic Turceni nu vizează vreun atac săvârşit de hackeri, ci doar o simplă descărcare de date, al cărei autor ar fi cineva din interior.

„Nu este nicidecum vorba de un atac informatic din afară, prin intermediul internetului. Pur şi simplu, cineva a accesat un calculator din instituţie şi a copiat nişte date pe un suport de memorie. Complexul Energetic Turceni a formulat o plângere în acest sens către poliţia din Gorj, iar aceasta ne-a trimis-o nouă din simplul motiv că infracţiunea de acces fără drept a unui sistem informatic este de competenţa DIICOT”, a explicat Adrian Glugă, procuror-şef la DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova. Săptămâna trecută, conducerea Complexului Energetic Turceni a depus o plângere la IICOT Gorj în care sesiza faptul că cineva ar fi atacat sistemul informatic al companiei, iar documentele copiate au apărut în presă.

Băieţi şi mai deştepţi decât băieţii deştepţi

Salariaţii din cadrul companiei au verificat sistemul lor informatic şi, aşa au depistat prezenţa unui stick de memorie cu ajutorul căruia au fost luate documentele. Acest lucru nu-l putea face decât o persoană din interiorul complexului. În plus, au mai fost sparte şi mail-urile directorilor. “Nu ştiu cui i-a trecut prin cap să se apuce să spargă mail-urile şefilor de departament, ale directorilor şi să folosească informaţiile în nu ştiu ce scopuri. Nu ştiu cine ar fi putut face asta şi ce a crezut că găseşte în ele, ce documente?! Să se apuce să spargă mail-uri, dar de unde să aibă atâtea parole? Dacă e cineva din interior, e deştept, dacă e din afară, e şi mai deştept să facă toate astea”, a declarat directorul general al Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure.

Teama de presă

Poate că trebuie amintit că în ultima vreme, tot mai multe informaţii din interiorul unităţii au apărut în presă, iar cele mai deranjante au fost cele legate de primele sindicaliştilor. Toată conducerea s-a dat peste cap să afle cum de presa a aflat aceste informaţii care nu sunt însă cu caracter secret, doar că deranjează. Cât despre sistemul informatic din Complexul Energetic Turceni el funcţionează astfel: în Complexul Energetic există un server al companiei iar toate adresele trec prin el. De această activitate se ocupă fiul fostului director Simonescu. El este cel care parolează şi securizează identitatea tuturor utilizatorilor. Informaţii confidenţiale n-ar fi putut fi decât acelea legate de planurile de explorare şi rezerva de cărbune, planurile de pază şi securitate şi planul de mobilizare generală. Ultimul este folosit în caz de calamitate sau război, iar planul conţine un număr de maşini şi utilajele care pot fi folosite în aceste situaţii. Celălalt, legat de pază şi securitate este un plan de mobilizare, cu căi de acces şi pe care îl cunosc doar câteva persoane, cei de la Serviciul Român de Informaţii şi Poliţie.

Informaţiile secrete nu sunt în formă electronică!

“Informaţiile secrete se păstrează într-un singur loc, într-o cameră care nu are nicio legătură cu server-ul companiei. Există lege în acest sens, informaţiile clasificate nu pot fi în sistem electronic. Mai mult, informaţiile acestea nu sunt văzute decât de un număr restrâns, strict, precis şi doar de cei care au un certificat în acest sens”, a explicat Ion Răuţ, persoana care s-a ocupat cu securitatea energetică în Complexul Turceni.

×