Profesorii sunt primii care trebuie să intre în parametrii normali atunci când România va intra în parametrii normali, a declarat, astăzi, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la o soluţie justă pentru profesorii români.
Acesta a discutat Ministerul Muncii cu liderii sindicaliştilor din învăţământ pe marginea Legii de salarizare a bugetarilor. La discuţii a participat şi ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş.
"Am discutat pe grila de salarizare, pe patru coordonate susţinute de Ministerul Educaţiei: creşterea punctajului pentru intrarea în sistem, plafonarea salariilor pentru funcţiile de conducere, justa repartizare pe grilă între cadrele didactice şi secretari, contabili, în sistemul preuniversitar, şi, patru, atunci când a fost greu, la final de an, profesorii au demonstrat că România se poate baza pe ei şi cred că sunt primii care trebuie să intre în parametri normali atunci când România intră în parametri normali. Sunt convins că vom ajunge la o soluţie justă pentru profesorii români", a explicat Funeriu, potrivit Agerpres.
Acesta a menţionat că, după semnalele pe care le-a primit, prezenţa la cursuri a fost şi luni în proporţie de 99 la sută.
În ceea ce priveşte organizaţiile studenţeşti, ministrul Educaţiei a precizat că nu discută cu lideri ai unor organizaţii studenţeşti care sunt 'teleghidaţi politic'.
"Am discutat în acest week-end cu două organizaţii studenţeşti în privinţa amendamentelor la legea educaţiei naţionale. Am căzut de acord asupra multor amendate. (...) Ministrul Educaţiei nu discută cu lideri ai unor organizaţii studenţeşti care sunt teleghidaţi politic", a subliniat Daniel Funeriu.
Liderii sindicaliştilor din Educaţie au reluat luni negocierile cu ministrul Muncii, pe marginea Legii de salarizare a bugetarilor, cu participarea ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu.
Sindicaliştii doresc o mai bună plasare a cadrelor didactice în grila de salarizare mai precis speră să obţină coeficientul 7 în loc de 4,95. Aceasta ar permite cadrelor didactice debutante sau în primi ani de carieră un salariu mai bun.
Vineri, negocierile au fost suspendate pentru ca atât reprezentanţii Ministerului Muncii cât şi cei ai sindicaliştilor să evalueze variantele aflate în discuţie. Dacă săptămâna trecută Ministerul Educaţiei a fost reprezentat de un secretar de stat, luni ministrul Daniel Funeriu a ţinut să participe la negocieri având în vedere că Legea salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice este programată să intre marţi în dezbaterea Parlamentului.
Un punct de divergenţă în discuţiile de săptămâna trecută a fost dacă bugetarii vor intra în noul an cu salariile diminuate sau le vor avea pe cele de la sfârşitul lunii iunie.