x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gafă monumentală a Casei de Sănătate: Infarctul miocardic, compensat 100%

Gafă monumentală a Casei de Sănătate: Infarctul miocardic, compensat 100%

de Robert Veress    |    08 Noi 2011   •   13:22
Gafă monumentală a Casei de Sănătate: Infarctul miocardic, compensat 100%

Pe ultima lista a medicamentelor compensate, aprobata de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), la 30 septembrie 2011, se afla si Avandia, un produs ce era destinat diabeticilor. Comercializarea Avandia a fost interzisa inca de anul trecut pe teritoriul Uniunii Europene, deci, teoretic si in Romania. Motivul este ca Avandia creste riscul infarctului miocardic cu 72%. Compania producatoare (GlaxoSmithKlein) si Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) au anuntat retragerea completa de pe piata a produsului in luna mai, dar Avandia inca se mai gaseste in farmacii din Romania, la un pret de 99,44 de lei. Scump, dar, iata, Guvernul compenseaza infarctul miocardic al diabeticilor cu 100% (Avandia este medicament inclus in Programul National de Diabet Zaharat si este compensat total).

Anca Crupariu, purtator de cuvant al ANM, sustine ca institutia pe care o reprezinta nu are nimic de a face cu compensarea medicamentelor. Intrebata daca ANM nu ar fi trebuit sa notifice CNAS cu privire la interzicerea comercializarii Avandia si la retragerea produsului de pe piata romaneasca, Anca Crupariu a raspuns negativ.

La Serviciul de Relatii Publice si Purtator de Cuvant al CNAS problema este necunoscuta. Am fost invitati sa trimitem o solicitare scrisa, ca sa se solicite punctul de vedere al departamentului de specialitate. In momentul in care vom primi un raspuns, vom actualiza acest articol. Trebuie notat, insa, ca, in mod cert, Avandia nu avea ce sa caute pe lista compensatelor si ca raspunsul CNAS nu poate decat sa incerce o justificare (scuzare) a unei gafe monumentale.

P.S. Redactia Jurnalul National multumeste cititorului care ne-a semnalat prezenta Avandia in lista medicamentelor compensate

Citeste si:

Pericol public: medicament cu risc major de infarct, vandut in farmaciile din Romania

In urma anchetei din Jurnalul National, ANM investigheaza de ce se mai gaseste in farmacii medicamentul cu risc major de infarct

×