x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gândul: Lazea(BNR), în emisiune la Pro TV: 345.000 de bugetari ar trebui concediaţi

Gândul: Lazea(BNR), în emisiune la Pro TV: 345.000 de bugetari ar trebui concediaţi

23 Iun 2010   •   00:00

Pentru ca în 2011 salariile bugetarilor să revină la nivelul de dinainte de reducerea cu 25%, un sfert dintre ei ar trebui să fie concediaţi, spune economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, scrie Gândul.



Revenirea la nivelul de salarizare din sectorul bugetar de dinaintea reducerilor cu 25% anunţate de Guvern nu va fi posibilă anul viitor decât dacă se iau şi alte măsuri, cum ar fi concedieri sau impunerea unei săptămâni pe lună de concediu fără plată. Afirmaţia a fost făcută, în nume personal, de economistul-şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea, la emisiunea "După 20 de ani", care va fi difuzată duminică la Pro TV.

Întrebat câţi bugetari ar trebui concediaţi, Lazea a evitat să dea explicit cifra, însă a precizat că este vorba de un sfert dintre cei 1,38 milioane de salariaţi din acest domeniu. Făcând un calcul simplu, rezultă că 345.000 de bugetari ar trebui să plece pentru ca cei rămaşi să poată primi salariile din acest an.

În ceea ce priveşte perspectivele României de a-şi reorganiza veniturile şi cheltuielile, atât Lazea, cât şi celălalt invitat al emisiunii, Mişu Negriţoiu, preşedintele ING România, se bazează pe presiunea externă. "România are o capacitate de guvernare redusă, care este ranforsată periodic cu ancore externe. În perioada de preaderare la Uniunea Europeană sau când au fost acorduri cu FMI, cheltuielile au fost ţinute sub control", a spus Negriţoiu.

Lazea a completat, arătând că aderarea la zona euro ar putea fi o ancoră care să determine România să reducă cheltuielile. "De fapt, aderarea la zona euro ar fi trebuit să fie proiectul naţional prioritar încă din 2007", şi-a exprimat el regretul că lucrurile nu au stat în acest fel. Lazea a avertizat că România nu-şi permite luxul de a rezolva problemele financiare prin supraîndatorare, cum fac ţările dezvoltate: "Ceea ce este acceptabil pentru ţările dezvoltate, adică datorii publice de 70-80% din PIB, nu este valabil în cazul pieţelor emergente. La 25-30% începe să sune clopoţelul".

Articolul complet, AICI

×
Subiecte în articol: observator