x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gazul rusesc, la nivel normal în România

Gazul rusesc, la nivel normal în România

05 Ian 2009   •   00:00

Livrările de gaze naturale din Rusia către ţara noastră au revenit la normal, însă autorităţile iau măsuri suplimentare pentru ca diferendul ruso-ucrainean să nu afecteze România, potrivit TMC.



După închiderea combinatului chimic Azomureş, va fi suspendată temporar şi activitatea de la Doljchim, iar Petrom va reporni astăzi sonda de la Pârâieni, ce va livra 200.000 de metri cubi de gaze pe zi. Purtătorul de cuvânt al companiei ucrainene Naftogaz, ce asigură tranzitul gazului rusesc către România, a declarat că livrările se desfăşoară la capacitate normală. Oficialul a precizat că reducerea temporară a tranzitului de gaze naturale a fost cauzată de dificultăţi tehnice. Şi Romgaz a anunţat că livrările de gaze naturale din Rusia se desfăşoară în acest moment în regim normal, dar că au fost şi vor şi luate în continuare măsuri speciale pentru a fi evitate orice probleme. "Romgaz a luat măsuri de natură tehnologică pentru a suplini livrările de gaze pentru a neputea onora contractele", a declarat Francisc Toth, director SNGN Romgaz.
Oficialul Romgaz a precizat că închiderea temporară a combinatelor chimic Azomureş şi Doljchim influenţează pozitiv economisirea de gaze naturale. Aproximativ 1,2 milioane de metri cubi de gaze, folosite de Dolchim, vor putea acoperi o parte din consumul populaţiei. În plus, odată cu punerea în funcţiune a sondei de la Pârâieni, vor fi asigurate alte 200.000 de metri cubi de gaze pe zi.
Aceste decizii nu au însă legătură cu războiul gazelor dintre Ucraina şi Gazprom, susţin oficialii.

×
Subiecte în articol: romania gaze