x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gemenii negemeni, botezati de Pasti

Gemenii negemeni, botezati de Pasti

18 Feb 2005   •   00:00

Gemenii din Iasi, nascuti in ani diferiti, au ajuns acasa. Catalin Stefan, de 68 de zile, si Valetin Ionut, fratele sau de numai 10 zile, au parasit maternitatea "Cuza Voda" din Iasi miercuri dupa-amiaza.


MIRELA CIMPOI

FERICIRE. Membrii familiei Tescu se bucura ca au copiii acasa, in satul Carlig
Maricica Tescu, femeia care a adus pe lume doi gemeni la un interval de 58 de zile, sta pe o bancheta din holul maternitatii iesene "Cuza Voda". Privirea ii este atintita catre lift. Isi asteapta sotul sa mearga acasa. Se aude un scancet din salon. Este Valentin Ionut, care s-a trezit si acum vrea sa manance. Maricica se ridica repede de pe bancheta si merge sa-l alapteze. Nu trec nici cinci minute si celalalt baiat, Catalin Ionut, deschide si el ochii. Gangureste si incepe sa miste manutele. Si lui ii este foame. Una dintre asistente ia biberonul si il hraneste pe micut, pentru ca mama lui este ocupata cu fratiorul. Maricica se uita din nou la ceas. Sotul i-a spus ca va ajunge pana la 12:30. Trebuie sa se invoiasca de la serviciu si sa vina cu masina unui coleg. Bagajele sunt deja pregatite, iar ieseanca incepe sa-i imbrace pe micuti. In acest timp vorbeste cu ei. "Hai ca mergem acasa, nu te mai agita!", il dojeneste Maricica pe Catalin, caruia nu-i place sa stea in patura.

EMOTII MARI. La zece minute dupa ora 13:00 se deschide usa liftului. In pragul salonului apare sotul, Gandurel Tescu, insotit de viitorul sau cumatru. Are in mana un buchet de gerbere rosii. Isi saruta intai baietii, dupa care ii ofera sotiei florile. "Ai venit, in sfarsit!", exclama Maricica, nerabdatoare sa ajunga acasa. Femeia isi ia ramas bun de la personalul maternitatii si de la celelalte lehuze. Sotul, vizibil emotionat, il ia pe Valentin in brate, in timp ce Catalin este luat de viitorul sau nas. Gandurel Tescu nu scoate nici un cuvant. S-a saturat de ziaristi, motiv pentru care urca in mare graba in masina. Maricica sta langa sofer cu unul dintre copii in brate. Celalalt micut este la tatal sau, pe bancheta din spate.

ACASA. In douazeci de minute ajungem in satul Carlig, aflat la sapte kilometri de Iasi. Masina incetineste cand intra pe ulita catre casa sotilor Tescu. Noroiul si gropile cu apa de ploaie ingreuneaza traficul. Zgomotul facut de motorul masinii este singurul care perturba linistea satului. Masina a oprit in fata portii. Catalin si Valetin au ajuns in sfarsit acasa. Locuinta lor este modesta, dar sotii Tescu sunt fericiti: copiii sunt sanatosi. Gandurel pune in priza caloriferul electric, pentru ca micutilor sa nu le fie frig. Cei doi gemeni dorm, asa cum au facut si in drum spre Carlig. Maricica Tescu este bucuroasa ca a venit acasa. Nici nu a ajuns bine ca incepe sa caute daca lucrurile sunt la locul lor. Totul este in regula. Mai lipseste Iulian, primul copil al familiei Tescu. Are 11 ani si este la scoala in Iasi.

PROBLEME CU BANII. Acum, sotii Tescu isi fac planuri de viitor, chiar daca banii reprezinta o problema. Salariul sotului nu depaseste trei milioane de lei. Nu stiu cum se vor descurca, dar isi pun speranta in Dumnezeu. "Cel mai greu este cu pampersii. Ne trebuie multi, ca sunt doi (n.r. - copii). Trebuie sa mergem inainte, numai sa fie sanatosi, ca restul...", si femeia isi indreapta privirea catre bebelusi. Maricica si Gandurel Tescu sunt oarecum nemultumiti ca, din toate persoanele care le-au invadat intimitatea in ultimele luni, doar cateva s-au gandit sa-i ajute cu hainute sau pampersi. Mama nu se plange, chiar daca o cutie cu lapte praf si cateva scutece "moderne" reprezinta o avere pentru familie. Cu toate acestea, nici o persoana instarita din Iasi nu s-a gandit pana acum sa-i ajute in vreun fel pe sotii Tescu.

BOTEZUL. Dupa datina, Catalin si Valentin vor fi crestinati la sfarsitul acestei luni. Parintii vor face petrecerea in prima sau a doua zi de Pasti. In martie incepe postul mare, iar sotii Tescu sunt cu frica de Dumnezeu si nu vor sa organizeze cumetria in timpul postului. Bebelusii, care au ajuns pe prima pagina a ziarelor, isi vor serba ziua de nastere separat. "Lui Catalin ii vom face ziua pe 11 decembrie, cand s-a nascut, iar lui Valentin pe 7 februarie", spune Maricica in timp ce-si mangaie copiii.

ANOMALIE
Mama celor doi gemeni nascuti la un interval de 58 de zile are doua utere, o anomalie rar intalnita. In fiecare cavitate uterina s-a dezvoltat cate un embrion. Primul copil s-a nascut la 11 decembrie 2004. Catalin Stefan, alintat de parinti "Morocanosul", avea doar 1,4 kg cand a venit pe lume. In primele zile de viata a respirat cu ajutorul aparatelor. Al doilea baiat s-a nascut pe 7 februarie 2005 prin cezariana. Valentin Ionut, poreclit "Iutila", avea la nastere 2,6 kg. Acum, cei doi gemeni cantaresc fiecare cate 3 kg. Sunt sanatosi, la fel ca si mama lor. Oricum, vor mai merge la spital pentru controalele periodice.

DIFICULTATI
"Cel mai greu este cu pampersii. Ne trebuie multi, ca sunt doi (n.r. - copii). Trebuie sa mergem inainte, numai sa fie sanatosi, ca restul..."
mama gemenilor
×
Subiecte în articol: observator catalin maricica tescu