x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Ghetourile ţigăneşti" de la Bărbuleşti, în atenţia jurnaliştilor de la France 24 (VIDEO)

"Ghetourile ţigăneşti" de la Bărbuleşti, în atenţia jurnaliştilor de la France 24 (VIDEO)

16 Noi 2011   •   06:08
"Ghetourile ţigăneşti" de la Bărbuleşti, în atenţia jurnaliştilor de la France 24 (VIDEO)

Problema tiganilor din Romania este din nou in atentia presei franceze. Televiziunea France 24 a difuzat un reportaj despre integrarea acestora in societatea romaneasca. Jurnalistii din Hexagon au luat ca model comunitatea de tigani din Barbulesti, o localitate aflata la 60 de kilometri de Bucuresti.

Reportajul se concentreaza pe situatia a doua fete de etnie roma, Alina, in varsta de 9 ani, si sora ei Nina, de 12 ani, care se pregatesc sa mearga la scoala. Dupa ce au alergat ratele, cele doua fete se instaleaza la o masa improvizata pentru a-i scrie mamei lor, plecate in Franta, o scrisoare. Alina se straduieste sa scrie cateva litere, dupa care exclama: "Nu mai stiu sa scriu! Inainte de vacanta de vara puteam, sa fac litere frumoase, dar am uitat".

Mama lor a plecat in Franta convinsa ca cersind pe strazile din Paris va putea sa le asigure o viata mai buna celor doua fiice ale sale. In urma cu cateva luni, tatal lor a murit intr-un accident de masina si fetele sunt ingrijite in prezent de bunica lor, care se plange ca nu are ce sa le dea sa manance si cu ce sa le imbrace.

Reportajul prezinta si declaratiile fostului primar al satului, Ion Cutitaru, care urmeaza cursurile liceale intr-o localitate invecinata si care este convins ca dand un exemplu personal ii va convinge pe semenii sai ca eductia este singura sansa spre o mai buna integrare a romilor in societate.

"In primul rand mi-a placut cartea, dar, de asemenea, vreau sa dau un exemplu comunitatii. Ma uit la tanara generatie care nu este inclinata spre studiu, dar sper ca prin exemplul si perseverenta mea vreau sa pot sa ii ajut pe tineri", spune Ion Cutitaru pentru France 24, citat de Mediafax.

La inceputul anilor '90, dupa inlaturarea regimului comunist, doar 100.000 de copii romi mergeau la scoala in Romania. In 20 de ani, acest numar s-a triplat. Si, in pofida dificultatilor zilnice cu care se confrunta acestia, sunt tot mai numerosi cei care se inscriu la scoala primara.

×
Subiecte în articol: france24 tigani barbulesti