Unul câte unul, târgurile tematice şi-au deschis porţile de o bună bucată de timp. La Nuremberg, Köln, Dresda, Budapesta, Salzburg, Viena, Tirol, Stiria, Carinthia, Praga, Tallinn şi nu numai comercianţii au surprize şi pentru mici, şi pentru mari.
În oraşul lui Mozart, muzica şi zăpada sunt nelipsite, iar mirosul îmbietor de castane prăjite şi turtă dulce de-abia scoasă din cuptor se simte de la o poştă. La Salzburg, unde târgul se deschide în prima zi de joi a postului Crăciunului şi se închide în 26 decembrie, clopotele bisericilor, corurile pastorale şi fanfarele întregesc minunatul tablou de de iarnă. Fructe confiate, brazi împodobiţi, lumini multicolore, muzică pentru toate gusturile, teatru de păpuşi, obiecte de artizanat, delicii culinare, cadouri inedite – toate acestea le puteţi găsi, dacă vă grăbiţi, în cel puţin nouă târguri de Crăciun organizate la Viena, în faţa Primăriei, la Palatul Schonbrunn, în cartierul Spittelberg, în idilicul parc Turkenschaznpark, în zona special amenajată dintre Muzeul de Istorie a Artei şi cel de Istorie Naturală, în faţa Palatului Belvedere, lângă Biserica Karlsplatz şi în centrul istoric al oraşului.
Circa două milioane de oameni din întreaga lume se înghesuie, în fiecare an, din prima duminică a postului şi până la 24 decembrie, la târgul din Nuremberg, denumit „Micuţul oraş din lemn şi pânză”. Privirile şi papilele gustative pot fi îmblânzite doar la standurile cu mâncare tradiţională şi la cele unde sunt expuse decoraţiuni şi figurine umane stilizate create din nuci şi prune uscate.
Tradiţia creării micuţilor bărboşi datează din anul 1628, iar ei se găsesc în aproape fiecare dintre cele 180 de tarabe din lemn acoperite cu pânză roşie şi albă. Niciodată nu lipsesc faimoşii cârnaţi de Nuremberg, serviţi cu stacane de vin fiert. Dacă-i sărbătoare, apăi sărbătoare să fie şi să nu ducem lipsă de muzică ambientală, care te unge la suflet, carusele, ghirlande colorate şi multe, multe concursuri. Tradiţional, la târgul din Nuremberg au loc competiţii pentru tarabele cele mai frumos amenajate se acordă trei premii cu omuleţi din nuci şi prune din aur, argint şi bronz pentru primii trei câştigători. Peste 1.700 de băieţi şi fete din şcolile din oraş se adună aici pentru parada felinarelor create de ei înşişi. Convoiul parcurge un intinerar prestabilit către Dealul Castelului, unde copiilor le este prezentată povestea în imagini a naşterii Mântuitorului.
Meşteşugari înnăscuţi
În piaţa medievală Wenceslas din Praga, unde târgul a fost deschis la 27 noiembrie şi urmează să fie închis la 2 ianuarie, sunt nelipsite tradiţionalele „vanocni cukrovi” (prăjituri tradiţionale) şi „vanoni rybi polevka” (supă de peşte). Turiştii nu pleacă niciodată cu mâinile goale, spun praghezii, căci la târgurile de Crăciun din oraşul lor cadourile au preţuri pentru toate lumea, cele mai vândute fiind delicatele decoraţiuni din paie, figurine din sticlă şi jucării din lemn.
Marienplatz este locul din München unde, în această perioadă a anului, turiştii sunt invitaţi să ia parte nu numai la spectacolele cu Moşi Crăciun şi Crăciuniţe, ci şi la Festivalul folcloric Tollwood. Edilul oraşului se implică trup şi suflet în manifestări. El organizează, în incinta Primăriei, ateliere de lucru pentru copii.
Micuţii primesc învăţăminte valoroase de la profesori de artă, meşteşugari şi cofetari şi încearcă împreună să le pună în practică. Unul dintre oraşele cele mai vizitate de europeni în această perioadă este Berlinul, unde sunt organizate numeroase târguri de Crăciun. Nu e suficientă o zi şi poate nici o săptămână pentru a vizita fiecare „expoziţie”, de aceea agenţiile de turism din oraş oferă pachete speciale în funcţie de dorinţele clienţilor.
Cei mai mulţi sunt atraşi de piaţa de la Biserica Memorială, cea mai mare din Capitala Germaniei, unde predomină bijuteriile, tablourile, textilele şi sculpturile create de artişti consacraţi. Desigur, locaţia este preferată şi pentru istoria sa – biserica a fost bombardată în timpul celui de-al doilea război mondial şi intenţionat restaurată parţial pentru a arăta lumii întregi ororile beligeranţilor.
Striezelmarkt, piaţa tematică din centrul istoric al Dresdăi, şi-a deschis deja porţile cu un spectacol pe cinste. Meşteşugarii au reuşit, şi de data aceasta, să le atragă atenţia curioşilor cu minunatele lor decoraţiuni lucrate manual. Cu toate acestea, piesa de rezistenţă a târgului o reprezintă, indubitabil, tortul gigant creat cu multă dăruire de cofetarii germani. Anul acesta, aşa-numitul Christstollen – o prăjitură de trei tone, umplută cu stafide şi cremă de rom – a ajuns la destinaţie, în Striezelmarkt, pe o trăsură trasă de cai. Pentru prepararea tortului a fost nevoie de 700 de kilograme de făină, 350 de kilograme de unt, 120 de kilograme de zahăr, 50 de litri de rom călduţ, 80 de cofetari şi cinci ore de muncă asiduă.
Păpuşari şi bucate alese
În Grădinile Tivoli de pe cheile Nyhavn din Copenhaga, s-a dat verde la vin fiert, gogoşi cu mere şi alune prăjite. După terminarea postului şi până la 29 decembrie, vizitatorii vor putea gusta şi bucatele tradiţionale din carne. Până atunci cei care nu-şi pot stăpâni poftele alimentare sunt invitaţi să le uite şi să dea o raită pe Strada Stroget, unde preţurile sunt destul de piperate, dar vitrinele merită privite.
Dacă nu aţi găsit încă în România cadoul ideal pentru cei dragi şi, desigur, dacă buzunarul vă permite o călătorie „colea”, încercaţi un drum până la Budapesta. Târgurile tradiţionale din Capitala Ungariei răsună de cântece vechi de Crăciun şi sunt „condimentate” cu dansuri populare şi teatre de păpuşi pentru mici şi mari.
Toate produsele care sunt făcute de mâna meşteşugarilor de la Asociaţia Meşterilor Populari şi, deşi e an de criză, preţurile nu au sărit deloc în aer.
În centrul istoric al Cracoviei, piesa de rezistenţă de anul acesta o reprezintă decoraţiunile din sticlă şi deja celebru szopka – teatru ambulant de păpuşi.
Frumoasa Barcelona, împodobită cu peste 40 de kilometri de instalaţii luminoase, adăposteşte 300 de prăvălioare cu oferte bogate de Crăciun, inclusiv delicii catalane ca torron-ul (nuga umplută cu alune) şi „pa de Nadal” (pâinică tradiţională).
Cea mai bogată ofertă de cadouri se află pe internet. Dacă nu aveţi suficient timp la dispoziţie să vă deplasaţi la cumpărături şi totuşi vreţi să vă asiguraţi din timp că aveţi cadouri pentru toată lumea, puteţi apela la internet, cu următoarele amendamente: asiguraţi-vă că aveţi un antivirus updatat; studiaţi bine piaţa online; citiţi cu atenţie termenii de livrare scrişi uneori cu litere de-o şchioapă; urmăriţi ca site-ul de unde intenţionaţi să cumpăraţi este; când vă hotărâţi asupra darului dorit, nu ezitaţi să-l comandaţi imediat ca să nu aveţi surpriza că veţi primi obiectul după Sărbători; folosiţi cardul de credit, şi nu cel de debit pentru a vă proteja de eventuale fraude; asiguraţi-vă că site-ul de pe care cumpăraţi oferă garanţie la produsul achiziţionat şi printaţi emailul de confirmare care conţine comanda dumneavoastră; nu luaţi mereu de-a bună e-mail-urile promoţionale care vă intră în căsuţa de inbox şi care vă oferă preţuri avantajoase – cercetaţi-le mai întâi cu atenţie şi apoi luaţi o decizie în privinţa lor.
Oferte româneşti
Agenţiile de turism din România se întrec în oferte, în această perioadă, dar înainte de a lua o decizie, studiaţi cu atenţie propunerile lor. Două nopţi de cazare la Stockholm, în perioada 21 noiembrie-23 decembrie, costă între 277 şi 331 de euro, cu mic dejun inclus. Oferta nu include transportul până în Suedia. Cumpărăturile de Crăciun în aşa-anumita „capitală a Scandinaviei” merită însă tot efortul şi, dacă timpul vă permite, daţi o raită şi prin muzee ca să combinaţi utilul cu plăcutul. Criza se pare că a lovit dur în agenţiile noastre de turism din moment ce, pentru a beneficia de un loc în cameră dublă la un hotel din Budapesta la preţul de numai 119 euro pentru trei nopţi, clientul român trebuie să fie parte a unui grup de cel puţin 30 de persoane care călătoresc în aceeaşi direcţie în acelaşi timp. Trei nopţi la Praga în perioada cumpărăturilor costă în jur de 200 de euro, la Atena – circa 175 de euro, iar la Munchen – puţin peste 200 de euro.
Croaziere de cumpărături
Transformă goana după cadouri într-o plimbare inedită. Operatorii de turism din Europa au oferte tentante pentru mini-croaziere pe Dunăre, Rin, Maine şi Moselle. O croazieră de o săptămână, pornind din Nuremberg până la Budapesta, cu trei opriri pe traseu, îl costă pe turistul britanic 1.800 de lire sterline. În preţ sunt incluse transportul cu avionul până la Nuremberg, o vizită la târgul de Crăciun din oraş şi transferurile. O croazieră de patru zile pe Dunăre, cu opriri la Viena, Budapesta şi Bratislava, costă până la 700 de lire sterline. Cel mai ieftin pachet este de 315 lire sterline şi constă într-o croazieră de şase nopţi Nuremberg-Viena, fără opriri. Pentru o plimbare de şapte nopţi pe Rin, cu pornire din oraşul elveţian Basel şi numeroase opriri la târguri de Crăciun de pe cursul german al fluviului, turistul britanic cheltuieşte 1.600 de lire sterline. În această sumă intră absolut toate cheltuielile (zbor până la Basel, transferuri, excursii), mai puţin banii de buzunar. Pentru a petrece patru nopţi la bordul vasului de croazieră MPS Rotterdam şi a vizita câteva pieţe consacrate riverane Rinului, britanicul plăteşte 529 de lire sterline, inclusiv cheltuielile pentru avion şi transferuri.
1441, anul Bradului
Tradiţia bradului amplasat într-un loc public datează din anul 1441. În piaţa oraşului Tallinn, fostă capitală a Livoniei (regiune pe care se află astăzi Letonia şi Estonia) şi actuală capitală a Estoniei, a fost expus pentru prima dată în public, în iarna acelui an, un brad de Crăciun. Iniţiativa a aparţinut aşa-numitei „Frăţii a capetelor negre”, un grup format din comercianţi holtei. În ultima zi de Crăciun, bradul a fost mutat în Piaţa Reval din faţa Primăriei, unde „fraţii” au dansat în jurul lui împreună cu fetele nemăritate din oraş. În toiul nopţii, bradul a fost ars.