x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Goană pentru îndepărtarea urşilor, în staţiunea Covasna

Goană pentru îndepărtarea urşilor, în staţiunea Covasna

de Agerpres    |    06 Oct 2014   •   18:12
Goană pentru îndepărtarea urşilor, în staţiunea Covasna

Autorităţile locale din staţiunea Covasna vor organiza o goană pentru alungarea urşilor care s-au apropiat în ultima perioadă foarte mult de localitate şi pun în pericol vieţile şi bunurile oamenilor.

Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna menţionează, într-un comunicat de presă că la această acţiune vor lua parte circa 20 de persoane.

In ultima perioadă urşii au fost văzuţi plimbându-se pe străzile oraşului, inclusiv prin faţa Spitalului de Cardiologie din Voineşti-Covasna, unde vin la tratament câteva sute de pacienţi. Primarul staţiunii, Thiesz Janos, a declarat că a primit mai multe sesizări din partea localnicilor îngrijoraţi de această stare de fapt.

În judeţele Covasna, Harghita şi Vrancea trăieşte cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa, specie protejată de lege. Potrivit estimărilor făcute de specialişti, numai în judeţul Covasna sunt peste 600 de exemplare.

APM Covasna a înregistrat anul acesta 128 de sesizări privind pagube provocate de urşi în tot judeţul, respectiv distrugerea a circa 60 de hectare de culturi agricole (porumb, grâu, ovăz, floarea soarelui), 66 de pomi fructiferi, 7 stupi de albine şi uciderea a 55 de animale domestice (oi, vaci, păsări şi iepuri).

Anul acesta patru persoane din judeţul Covasna au fost atacate de urşi, dar au scăpat cu viaţă. Cel mai recent caz a fost înregistrat sâmbătă în satul Petriceni, comuna Sânzieni, unde doi localnici, în vârstă de 48, respectiv 59 de ani, au fost atacaţi de o ursoaică într-un lan de porumb, bărbaţii suferind mai multe răni la nivelul braţelor, picioarelor şi şold. Ambii sunt internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, starea lor fiind stabilă, a precizat conducerea instituţiei.

Ministrul Mediului, Korodi Attila, a declarat luni că situaţia creată de urşi este mult mai gravă decât în anii anteriori.

"Ceea ce se întâmplă acum este mult mai grav decât ceea ce s-a semnalat anii trecuţi Săptămâna trecută am transmis foarte clar prefecţilor din ţară cu privire la cotele de urşi pentru sezonul de vânătoare 2014-2015, pentru că este nevoie ca aceste cote, care echilibrează populaţia de urşi, să fie folosite pentru situaţiile care creează probleme şi conflicte între zona locuită sau agricolă şi habitatul natural. Sper ca prefecţii împreună cu APM-urile să informeze, cum am cerut, într-o săptămână şi autorităţile locale despre fiecare cotă alocată pentru fiecare gestionar de fond de vânătoare. Ca şi comunităţile locale să urmărească cum se utilizează aceste cote. Pentru că aceste cote sunt date, clar, pentru a preveni astfel de situaţii", a declarat Korodi Attila.

Potrivit acestuia, un grup de experţi lucrează la un pachet legislativ care să reglementeze modul în care se pot derula activităţi agricole, silvice sau de altă natură astfel încât să nu se ajungă la un conflict cu populaţia de urşi.

×
Subiecte în articol: ursul brun ursi covasna urs