Potrivit unui nou raport realizat de Academia Română, Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan – Al. Rosetti‘‘ la cererea Consiliului Naţional al Audiovizualului, numărul greşelilor de exprimare a crescut
Potrivit unui nou raport realizat de Academia Română, Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan – Al. Rosetti‘‘ la cererea Consiliului Naţional al Audiovizualului, numărul greşelilor de exprimare a crescut. Pentru că în perioada în care s-a făcut monitorizarea a avut loc şi campania electorală, Răsvan Popescu a remarcat faptul că jurnaliştii au făcut mai multe greşeli decît de obicei.
De asemenea, preşedintele CNA a anunţat semnarea, în cursul săptămînii viitoare, a unui protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, în vederea realizării şi distribuirii în şcoli a unei broşuri care să cuprindă rezultatele monitorizărilor efectuate de Institutul de Lingvistică. “Broşura urmează să cuprindă cele mai grave abateri de la exprimarea corectă în audiovizual. Materialul va fi gata cel mai probabil în toamnă şi va fi difuzat în şcoli, unde profesorii îl vor putea folosi la orele de cultivare a limbii şi educaţie pentru media”, a declarat Răsvan Popescu.
FĂRĂ ACORD. Dezacordurile se numără printre cele mai întîlnite
greşeli făcute de jurnaliştii din audiovizualul românesc: “Aţi văzut, va fi în
sală o mamă şi o fiică”, “Două mii de euro, atît au pierdut fiecare stelist în
această seară” ori “s-au dat drumul la tot soiul de aranjamente”. Totodată, s-a
observat prezenţa, în continuare, a pleonasmelor în exprimarea jurnalistică: “Pe
tema subiectului nostru de astăzi”, precum şi folosirea improprie a unor
cuvinte (“zăcînd fără cunoştinţe în spatele casei”) sau utilizarea greşită a
perechilor paronimice (“o serie de puteri cu care sînt investiţi‘‘)