x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator GREVĂ SPONTANĂ la Poşta Română. Poştaşii sunt nemulţumiţi de salariile mici şi se tem că vor fi daţi afară

GREVĂ SPONTANĂ la Poşta Română. Poştaşii sunt nemulţumiţi de salariile mici şi se tem că vor fi daţi afară

13 Mai 2013   •   11:29
GREVĂ SPONTANĂ la Poşta Română. Poştaşii sunt nemulţumiţi de salariile mici şi se tem că vor fi daţi afară
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
UPDATE 15:50 - Acţiunea de protest a angajaţilor Companiei Poşta Română a luat amploare în cursul zilei de luni, la ora 15.30 peste 30 de oficii poştale având activitatea întreruptă.

Potrivit lui Cristian Iancu, secretar general adjunct la Federaţia Sindicatelor din Poştă şi Telecomunicaţii, la ora 15.30 aproximativ 1.500 de angajaţi din cadrul a 30 de oficii poştale din Capitală participând la protest.

.............

1.500 de angajaţi ai Companiei Naţionale Poşta Română protestează în acest moment, fiind nemulţumiţi de salariile mici şi temându-se că vor fi daţi afară. Protestele au loc la oficii poştale din Şoseaua Iancului, Militari şi Pantelimon.

Liderul Sindicatului Poşta Română, Matei Brătianu, a declarat pentru Mediafax că este vorba despre o "revoltă" spontană a factorilor poştali, care nu mai vor să plece pe teren. El a precizat că protestele au început la Oficiul 39 din Capitală, unde factorii poştali s-au strâns luni dimineaţă în faţa sediului de pe Şoseaua Iancului.

Matei Brătianu a declarat că factorii poştali sunt nemulţumiţi de măsurile adoptate de Compania Naţională Poşta Română, singurele soluţii identificate de conducere fiind disponibilizările şi neplata orelor suplimentare lucrate.

Recent, conducerea companiei a impus reducerea normelor a peste 10.000 de salariați. Aceştia vor trece de la program de 8 ore la unul de 6 sau 4 ore, salariile urmând să reflecte aceste ore de muncă.

"Scăderea volumului de prestaţii poştale la nivel naţional şi internaţional determină reducerea necesarului de forţă de muncă. Cea mai recentă normare efectuată în cadrul Poştei Române, cu acordul scris al sindicatelor, a inclus verificarea şi actualizarea datelor de trafic şi a volumului de prestaţii poştale şi a indicat o serie de diferenţe semnificative faţă de volumul de muncă estimat acum patru ani", se arăta într-un comunicat al Poştei din 15 aprilie.

Conducerea Poştei Române, de comun acord cu salariaţii, caută soluţii "pentru a păstra echilibrul între drepturile salariale şi volumul real de activitate", preciza sursa citată.

"Conducerea Poştei Române a încheiat cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, în septembrie 2012, un acord care prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011", se mai menţiona în comunicat.

Poşta Română este una dintre companiile scoase la privatizare în această primăvară.  Are peste 7.000 de oficii poştale şi 32.000 de angajaţi.


×