x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernatorul gunoier

Guvernatorul gunoier

25 Mar 2005   •   00:00

Mana libera afaceristilor locali in Delta Dunarii
Favoritul pentru postul de sef al ARBDD, Paul Cononov, conduce o firma locala de salubritate. Autoritatile se feresc sa confirme inlocuirea lui Munteanu.
Prim-ministrul Tariceanu si-a dat acordul pentru inlocuirea din functie a guvernatorului Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, dand astfel mana libera unor afaceristi locali, care au solicitat indelung aceasta decizie. Pentru actuala Putere nu au contat rezultatele lui Virgil Munteanu, ci faptul ca acesta nu este implicat politic. Dezastrul care se poate petrece in Delta, cu un neavenit la carma ARBDD, este greu de estimat.

  • de ALEXANDRU NASTASE
  • OBSERVATOR
  • Tariceanu intoarce spatele Deltei Dunarii

    Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu si-a dat acordul pentru inlocuirea din functie a guvernatorului Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, dand astfel mana libera unor afaceristi locali, care au solicitat indelung aceasta decizie. Dezastrul care se poate petrece in Delta, cu un neavenit la carma ARBDD, este greu de estimat.

    VICTIMA. Virgil Munteanu este la un pas de a fi sacrificat pentru a le face hatarul afaceristilor tulceni

    Acum cateva zile, ambasadorul Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, recomanda guvernantilor de la Bucuresti sa nu mai schimbe din motive politice functionarii si administratorii, pentru a-i inlocui cu persoane implicate politic.

    Jonathan Scheele a aratat, potrivit Rompres, ca scopul urmarit de oficialii europeni este acela de a exista, la toate nivelurile, functionari profesionisti si neimplicati politic. De aceea, a adaugat oficialul european, este important ca si Guvernul sa accepte ca functionarii sunt persoane apolitice si sa-i trateze ca atare, iar, la randul lor, angajatii sa se comporte conform caracterului nonpolitic al domeniului din care fac parte.

    MISCAREA. La doar cateva zile distanta, premierul Tariceanu calca in picioare recomandarea diplomatului european si da o puternica lovitura Deltei Dunarii. Informatiile noastre indica faptul ca premierul a cedat presiunilor unor grupuri de interese liberale din Tulcea si si-a dat acordul pentru actul de eliberare din functie a guvernatorului Deltei Dunarii, Virgil Munteanu.

    INTERESELE. Gestul este lipsit de orice logica, in conditiile in care actuala Putere nu poate gasi nimic de reprosat actualului guvernator, in afara de faptul ca nu este implicat politic. Motivatia inlocuirii lui Virgil Munteanu este data de interesele economice ale unor liberali din Tulcea, avizi de afaceri in Delta, dar deloc straini de incalcarea legilor, chiar daca pana acum nu au fost condamnati sau amendati penal. Pentru Tariceanu par sa nu conteze aprecierile internationale de care se bucura guvernatorul Munteanu si nici imaginea foarte buna creata Rezervatiei in randul expertilor internationali, care vorbesc despre Delta Dunarii ca despre "Perla coroanei" rezervatiilor, ci doar interesele meschine ale catorva afaceristi din partidul pe care il conduce. Sloganul antibaroni lansat in campania electorala nu are acoperire in politica Aliantei D.A.

    ALGORITMUL. Imediat ce Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale si Alianta s-a vazut la guvernare, un senator al Partidului National Liberal, Daniel Ilusca, cu interese economice in Delta Dunarii, a inceput sa traga sforile pentru aducerea in functiile-cheie ale judetului a unor oameni care sa-i faciliteze interesele.

    Ilusca viza, intre altele, inlocuirea din functie a guvernatorului Rezervatiei, Virgil Munteanu, cel care, din anul 2000 de cand si-a inceput mandatul, s-a opus jafurilor si ilegalitatilor de tot felul in Delta Dunarii. Liberalul Ilusca desfasoara tot felul de afaceri de cativa ani in Delta si a stricat chiar algoritmul Aliantei, care prevedea ca postul de prefect si cel de guvernator apartin Partidului Democrat. Informatiile noastre arata ca, tragand sforile, Ilusca a reusit sa-l impuna prefect pe partenerul sau de afaceri si coleg de partid Chirica Lefter, care a fost uns prefect.

    Imediat dupa aceasta miscare, Ilusca s-a infiintat la ministrul Mediului, Sulfina Barbu, si i l-a adus pe Georgel Rosca, un alt apropiat de-al sau, pe care i l-a prezentat ca fiind noul guvernator, impreuna cu un document de inlocuire din functie, semnat de premierul Calin Popescu Tariceanu. Manevra nu a iesit, dar Ilusca a venit cu o noua propunere.

    DEZMINTIRILE. Oficialii de la Bucuresti se feresc in continuare sa confirme indepartarea din functie a guvernatorului Virgil Munteanu. Ministerul Mediului si Guvernul Romaniei se apara si spun ca aceasta decizie nu a fost luata deocamdata si ca nici nu va fi anuntata in urmatoarea perioada. Pe de alta parte, informatiile arata ca, la Tulcea, caruta Aliantei D.A. se poate sparge in orice moment, si asta pentru ca democratii locali nu sunt de acord in ruptul capului cu numirea unui liberal la carma ARBDD. Pedistii strang documente impotriva liberalilor. Democratii ar fi dispusi chiar sa il sustina in continuare pe Munteanu, in detrimentul oricarui candidat liberal.

    PARTY
    Chiar zilele trecute, informatiile noastre aratau ca la Tulcea a avut loc o petrecere la care au participat mai multi membri importanti ai PNL Tulcea, care au sarbatorit "numirea in functia de guvernator" a colegului lor de partid Paul Cononov. Cel care se vrea guvernator al unei rezervatii a biosferei UNESCO este seful unei firme locale de salubritate! Si, evident, nu are nimic in comun cu administrarea unei zone de importanta mondiala. Cononov valoreaza insa foarte mult pentru Ilusca si ceilalti interesati sa faca afaceri in Delta: sotia sa este sefa la Agentia Regionala de Dezvoltare Tulcea, una dintre persoanele care se ocupa ca fondurile externe sa ajunga la cei care le solicita. Poate si din acest punct de vedere, Paul Cononov merita sa ajunga guvernator... Ilusca a avut grija sa imprastie vestea in stanga si in dreapta, atat la Tulcea, cat si la Bucuresti, iar informatiile noastre arata ca premierul Tariceanu a semnat documentul de inlocuire din functie a lui Virgil Munteanu.
    ×