x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul a dat liber la inundaţii

Guvernul a dat liber la inundaţii

de Diana Scarlat    |    04 Feb 2016   •   18:23
Guvernul a dat liber la inundaţii

O hotărâre de Guvern de anul trecut anulează activităţile Romsilva care combăteau inundaţiile, alunecările de teren şi defrişările. Anularea a două articole din regulamentul regiei conduce la disponibilizarea a peste 7.000 de angajaţi care se ocupau şi cu activităţi esenţiale pentru siguranţa naţională. O parte dintre specialiştii din domeniul forestier au pichetat ieri sediul Guvernului, pentru anularea hotărârii.

Federația pentru Apărarea Pădurilor, organizație nonguvernamentală care are în componență membri ai Academiei Române, ai Academiei de Ştiințe Agricole şi Silvice şi sindicate ale angajaţilor Romsilva, a protestat ieri, în faţa sediului Guvernului, pentru a cere o schimbare legislativă în folosul românilor. Protestatarii susţin că Hotărârea de Guvern 924 din 2015 va ajuta hoţii de păduri, prin restrângerea activităţilor regiei, dar va afecta grav şi siguranţa naţională. „Am avut o discuţie cu doamna secretar de stat Erica Stanciu, care a cerut un răgaz până vineri să se edifice în legătură cu solicitările noastre, mai ales în privința principalei revendicări. Cerem, în primul rând, scoaterea articolelor 74 şi 75 din textul regulamentului aprobat prin HG 924 din 2015, care este un atentat la pădure şi la siguranţa naţională, prin desfiinţarea activităţilor de prelucrare a lemnului şi de lucrări pentru stoparea unor fenomene devastatoare. Doamna secretar de stat consideră că nu este nevoie ca aceste două activităţi să fie desfiinţate, conform legii, însă textul hotărârii este extrem de clar în această privinţă”, explică Marian Stoicescu, preşedintele federaţiei. Specialiştii mai spun că modificarea legislativă afectează veniturile Romsilva pentru susţinerea lucrărilor silvice şi de împăduriri în vederea combaterii inundaţiilor, torenţilor, alunecărilor de teren şi deşertificării, pe care nu le mai face nimeni începând de anul acesta, pentru că de la bugetul de stat nu se alocă fonduri pentru aceste tipuri de lucrări.

Protestatarii susţin că noul regulament silvic va slăbi Romsilva şi va face posibilă căpuşarea regiei de către reţele mafiote. Toate investiţiile făcute până în prezent în utilaje şi ateliere de prelucrare a lemnului vor fi inutilizabile, prin eliminarea activităţilor de prelucrare a lemnului în cadrul regiei.
Răspunsul Executivului este aşteptat la sfârşitul acestei săptămâni, în legătură cu o posibilă schimbare legislativă sau anularea HG 924 din 2015
Banii obținuți din prelucrarea lemnului în cadrul Romsilva erau folosiți pentru finanța- rea lucrărilor de împădurire, pentru prevenirea inundațiilor şi alunecărilor de teren.
 

×