x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul a decis majorarea cu până la de trei ori a taxei auto pentru vehicule rulate

Guvernul a decis majorarea cu până la de trei ori a taxei auto pentru vehicule rulate

04 Dec 2008   •   00:00

Guvernul a decis joi triplarea taxei de auto pentru maşinile second-hand, iar decizia privind suspendarea aplicării taxei auto pentru maşinile noi se va aplica începând cu 15 decembrie, potrivit unor reprezentanţi ai Executivului.



Tăriceanu a declarat miercuri că Executivul ia în calcul şi majorarea primei de casare pentru maşinile vechi, susţinând că aceasta ar putea ajunge la "pragul psihologic" de 1000 de euro. "O să discutăm cu sectorul auto să vedem dacă e util acest lucru. (...) Acum e la 800 de euro, dacă se va ajunge la 1000 de euro ar fi un prag psihologic care ar stimula mai mult cumpărătorii", a spus premierul.

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că nu a primit încă un răspuns de la Comisia Europeană în legătură cu decizia Guvernului de a suspenda pentru un an taxa auto pentru maşinile noi.

Taxa de primă înmatriculare, introdusa în Codul Fiscal de la începutul anului trecut, a devenit, din martie 2007, obiectul unei proceduri de încălcare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Între timp, autorităţile române au avut mai multe runde de negocieri cu Comisia Europeană pentru ca aceasta să accepte forma de calcul a taxei.

Ultima revizuire a taxei de primă înmatriculare, cea de-a treia, a fost făcută după ce Camera Deputaţilor a adoptat, la mijlocul lunii februarie, o moţiune simplă a PD-L prin care se cerea anularea taxei. Guvernul a luat în calcul prevederile moţiunii şi a adoptat în primăvara acestui an actuala formă a taxei, printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Taxa de primă înmatriculare a fost redenumită "taxa de poluare" şi se aplică începând cu 1 iulie 2008.

 Guvernul a decis în urmă cu două săptămâni suspendarea, în perioada 1 decembrie 2008 - 31 decembrie 2009, a aplicării taxei auto pentru maşinile noi Euro 4 care nu depăşesc capacitatea cilindrică de 2000 cm cubi. Decizia urma să fie pusă în practică din 1 decembrie, dar Guvernul a decis aplicarea din 15 decembrie în lipsa unui răspuns pozitiv de la CE, până la această dată.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator taxei