x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul spulberat

Guvernul spulberat

de Marina Constantinoiu    |    09 Mar 2008   •   00:00
Guvernul spulberat

Premierul sârb, Voislav Koştuniţa, a dizolvat Guvernul şi a convocat alegeri legislative anticipate, din cauza gravei crize politice generate de independenţa declarată unilateral de Kosovo.

BELGRAD - Kosovo l-a făcut să demisioneze pe Koştuniţa


Premierul sârb, Voislav Koştuniţa, a dizolvat Guvernul şi a convocat alegeri legislative anticipate, din cauza gravei crize politice generate de independenţa declarată unilateral de Kosovo.

 

“Guvernul sârb nu are o politică unitară asupra unei chestiuni importante legate de viitorul ţării: Kosovo. Un astfel de Guvern nu mai poate funcţiona”, a spus Koştuniţa. “Trebuie să ne întoarcem la popor”, a adăugat el, precizând că va propune convocarea de alegeri legislative anticipate la 11 mai. Decizia lui Voislav Koştuniţa de a demisiona era probabil singura opţiune posibilă, având în vedere criza politică declanşată în Serbia după independenţa Kosovo, dar alegerile anticipate nu garantează ieşirea din impas, comentează analiştii citaţi de AFP.

 

CONTEXT. Decizia premierului intervine în urma unei grave crize guvernamentale izbucnite după declararea independenţei Kosovo, la 17 februarie, recunoscute rapid de mare parte din ţările europene. Koştuniţa a decis să demisioneze şi să convoace alegeri anticipate după ce Guvernul l-a pus în minoritate respingând o rezoluţie care prevedea îngheţarea oricărei apropieri cu UE din cauza independenţei Kosovo. Rezoluţia, susţinută de Koştuniţa, fusese propusă de Partidul Radical Sârb (SRS, ultranaţionalist). Naţionalistul Koştuniţa, liderul Partidului Democratic din Serbia (DSS), era în conflict cu preşedintele prooccidental Boris Tadici (Partidul Democratic, DS) în ceea ce priveşte apropierea de Uniunea Europeană. În timp ce Tadici doreşte accelerarea integrării ţării în Europa, Koştuniţa apreciază că Serbia nu poate accepta nici un acord cu UE fără “Kosovo, ca parte integrantă a sa”. DS, susţinut de mica formaţiune liberală G17plus, este majoritar în Guvern. Nu este sigur însă că noile alegeri vor permite formarea unei majorităţi clare, Serbia fiind divizată de ani de zile între proeuropeni şi naţionalişti eurosceptici.

×
Subiecte în articol: kosovo observator koştuniţa