x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Haos total pe lista de medicamente compensate: Producătorul Diprophos nu mai există de doi ani!

Haos total pe lista de medicamente compensate: Producătorul Diprophos nu mai există de doi ani!

de Robert Veress    |    18 Noi 2011   •   13:21
Haos total pe lista de medicamente compensate: Producătorul Diprophos nu mai există de doi ani!

Dupa Avandia, medicamentul pentru diabetici care creste cu 72% riscul de infarct miocardic, Jurnalul National ca prezinta inca doua medicamente-fantoma, ce se afla pe lista de compensate, desi sunt retrase de pe piata.

A.T. 10, un suplinitor de vitamina D destinat celor care sufera de hipocalcemie si Diprophos, un hormon glucocorticoid cu multiple indicatii, de la spondiloza, la bronsita, leucemie, dermatita, nefrita nu mai figureaza in ofertele producatorilor.

In plus, in cazul Diprophos, nici macar producatorul nu mai exista si nu de ieri, de alaltaieri, ci de doi ani de zile!

In cea mai noua lista a medicamentelor compensate, la pozitia 620 a sublistei B – medicamente cu nivel de compensare de 50% din pretul de referinta, se gaseste Diprophos, avand substanta activa Betamethasonum, producator Schering Plough Europe, tara de provenineta Belgia.

Schering Plough Europe nu mai exista de doi ani. Compania belgiana a fuzionat cu Merck SUA in noiembrie 2009, iar numele noii structuri este Merck & Co. Diprophos nu exista in lista cu produse a Merck & Co, care poate fi consultata pe site-ul companiei.

Din informatiile obtinute de piata farmaceutica, reiese ca Diprophos se mai gaseste, sporadic, in unele farmacii, fiind probabil in curs de epuizare stocuri vechi ale acestui produs.

Pe prima pozitie a Programului national de boli endocrine (Tratamentul medicamentos al bolnavilor cu osteoporoza, gusa datorata carentei de iod si proliferarii maligne), de pe lista compensatelor, se gaseste A.T. 10. Acesta are substanta activa Dihidrotahisterol, este produs de Merck KGaA din Germania.

A.T. 10 nu se mai gaseste de circa un an in farmacii si nici nu mai exista in oferta actuala a Merck KgaA.

Nici A.T. 10 si nici Diprophos nu se gasesc in listele de medicamente avizate de Agentia Europeana a Medicamentelor.

Conform unor informatii neoficiale, A.T. 10 a fost retras dupa ce s-a constatat ca provoaca hipercalcemie, in special la copii, efectele fiind cat se poate de vizibile: greturi, varsaturi, stare de oboseala permanenta, constipatie, cresterea volumului urinar, cefalee.

In cazul Diprophos, lista de precautii la administrare este cat o zi de post, iar cea de reactii adverse cuprinde insuficienta cardiaca, hipertensiunea, ulcer perforat, pancreatita, esofagita, convulsii, glaucom, cataracta, diabet.

Am solicitat precizari referitoare la aceste produse din partea producatorilor si a Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) in legatura cu aceste produse si, in masura in care le vom primi, le vom publica.

Asteptam, de asemenea, reactii de la Ministerul Sanatatii si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, autoritati implicate in alcatuirea listei de medicamente compensate.

Update:

Florentin Scarlat, director Relatii Externe si Comunicare la Merck Sharp & Dohme Romania ne-a transmis ca medicamentul Diprophos se afla in portofoliul companiei si ca "tocmai am efectuat o livrare de 6.000 de cutii".

Il vom ruga sa mentioneze de ce medicamentul nu este in lista de produse a Merck & Co (Merck Sharp & Dohme este numele sub care este inregistrat Merck & Co in afara Statelor Unite) si de ce exista asemenea discontinuitati in aprovizionarea farmaciilor cu acest produs, care pot induce ideea ca este retras de pe piata sau nu mai este deloc importat.

Pe de alta parte, precizarea d-lui Scarlat este importanta pentru diriguitorii Sanatatii, care pot face, macar cu aceasta ocazie, rectificarea ce se cuvine de doi ani in privinta producatorului Diprophos. Ar fi interesat de stiut daca cei care au intocmit lista de compensate au stiut macar de disparitia Shering Plough prin fuziunea cu Merck SUA...

P.S. Multumim cititorului care ne-a semnalat, pe forumul jurnalul.ro, prezenta A.T. 10 si a Diprophos pe lista de medicamente compensate!

×
Subiecte în articol: avandia at 10 diprophos schering plough merck