x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În ciuda protestelor - Majorarea taxei auto, în vigoare

În ciuda protestelor - Majorarea taxei auto, în vigoare

de Elena Stan    |    Mircea Opris    |    15 Dec 2008   •   00:00
În ciuda protestelor - Majorarea taxei auto, în vigoare

De azi, proprietarii de maşini second-hand din import plătesc o valoare triplă pentru taxa auto, necesară înmatriculării maşinii. Cu toate că administraţiile financiare din ţară au lucrat şi în week-end, la ghişee nu a fost înghesuială, deoarece majoritatea proprietarilor de maşini second-hand, intrate de câteva luni în ţară, au programare la Registrul Auto Român după data de 15 decembrie.



După o săptămână de proteste la nivel naţional împotriva triplării taxei auto pentru autoturismele şi autoutilitarele care nu au Euro 4 şi care sunt înmatriculate pentru prima dată pe teritoriul României şi al altor state comunitare, lucrurile nu s-au schimbat cu nimic. Autorităţile nu au reacţionat în nici un fel la apelul miilor de români ieşiţi în stradă din cauza triplării taxei auto. Şoferii consideră că taxa auto încalcă grav dreptul la libera circulaţie a bunurilor în spaţiul european. Decizia majorării taxei auto a luat prin surprindere cetăţenii, care se văd nevoiţi să achite o taxă mai mare efectiv decât preţul plătit pe autovehicul. "Este total aberantă, referitor la salariile care există în România şi la nivel de viaţă, care în nici un caz nu este la nivel european. Eu optez pentru o maşină pe care am achiziţionat-o cu 1.500 de euro, deci aproximativ 50 de milioane, şi plătesc taxă 43 de milioane", declară un şofer nemulţu­mit. Zeci de şoferi au protestat ieri în faţa Prefec­tu­rii Galaţi, iar săptămâna aceasta se va desfă­şu­ra un miting împotriva taxei auto şi în Bucureşti.

WEEK-END ÎN STRADĂ
La Timişoara şoferii au ieşit în stradă timp de două zile pentru anularea taxei auto. în jur de 500 de persoane  au participat sâmbătă şi duminică la protestele organizate împotriva măsurii, considerate abuzivă şi ilegală de către timişorenii care au de vânzare automobile se­cond-hand. Deşi aveau autorizaţie pentru mitingul organizat ieri, mai multe persoane au fost amendate de Poliţia Timişoara, deoarece au încercat să devieze de la traseul autorizat şi au vrut să blocheze o intrare în oraş.

LA FEL ŞI ÎN RUSIA
O situaţie similară celei de la noi din ţară, cu privire la taxa auto, are loc şi în Rusia. Circa 3.000 de ruşi s-au adunat ieri la Vladivostok, în estul Rusiei, pentru a protesta faţă de o decizie a Guvernului de a mări temporar taxele vamale la maşinile importate, pentru a ajuta producătorii ruşi de maşini. Una dintre pancartele folosite la manifestaţie i se adresa direct lui Putin, întrebându-l: "Domnule Putin, de ce vă deplasaţi cu Mercedes şi nu cu Volga? Nu sunteţi patriot?". Volga este o maşină rusească larg utilizată în timpul URSS, dar care şi-a pierdut între timp strălucirea.

×
Subiecte în articol: observator auto taxei