x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iisus a spalat picioarele lui Iuda

Iisus a spalat picioarele lui Iuda

08 Apr 2004   •   00:00

Iisus si-a petrecut dimineata de joi in Betania, langa maica sa, Maria. Ea plangea necontenit si il ruga sa nu se duca in Ierusalim de sarbatoarea Pastilor: „Fiul meu cel prea dulce, nu te duce in Ierusalim, asculta pe Maica Ta, ca evreii Te vor prinde si te vor omori".

Iisus insa i-a raspuns ca e vremea sa mearga acolo. O data cu venirea serii, Iisus s-a indreptat spre locul de cina - Cina cea de Taina, cu ucenicii sai, pentru ultima oara. Inainte de a se aseza la masa, a spalat picioarele ucenicilor, printre care se afla si Iuda tradatorul. Dupa ce a binecuvantat masa, le-a spus: „Adevar zic voua ca unul dintre voi Ma va vinde!". Dupa cina, Iisus intra in Gradina Ghetsimani, pentru a se ruga. Deodata, gradina se umple de ostasi, cu Iuda in fruntea lor. Tradatorul se apropie de invatatorul sau si-l saruta, aratand astfel pe Cel vandut pe 30 de arginti.

Ostasii il leaga pe Hristos ca pe un raufacator si il duc inaintea lui Pilat din Pont si a arhiereilor Anna si Caiafa. Pilat l-a intrebat pe Iisus: „Neamul Tau si tot poporul Te-au adus la mine, ce-ai facut?". Domnul nu-i raspundea, numai ochii ii erau in lacrimi. Fariseii, soldatii, toata gloata ii cer moartea: „Rastigneste-L, o, Pilate!". Iisus va fi judecat o noapte intreaga. Pilat stia bine ca nu are nici o vina si totusi il osandeste la moarte.

Vineri, Fiul lui Dumnezeu va fi rastignit in varful Golgotei.

Denia din Joia Mare - a celor 12 Evanghelii, este cea mai importanta. Se citesc cele 12 Evanghelii si se scoate Crucea cu Mantuitorul rastignit. Incepand din aceasta zi si pana la Inviere nu se mai trag clopotele la biserica, ci doar se bate toaca. Joi este si ziua in care gospodinele trebuie sa vopseasca ouale. Conform unei legende, este bine ca ouale sa fie vopsite in culoarea rosie, pentru ca Fecioara Maria, cand s-a dus sa-l vada pe Iisus rastignit pe cruce, ar fi avut in mana un cos cu oua pe care au cazut picaturi din sangele care se scurgea din ranile lui Iisus.
Roxana Roseti

×
Subiecte în articol: observator iisus