Mai multe organizaţii nonguvernamentale au ieşit ieri la scenă publică pentru a critica moralitatea rezultatului alegerilor pentru conducerea CSM. La rândul lui Consiliul lămureşte situaţia tururilor de scrutin: au fost cinci.
Alianţa pentru Statul de Drept apreciază că Florica Bejinaru "ar fi trebuit să se abţină în a candida pentru şefia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), chiar dacă deţine un verdict de necolaborare cu securitatea ca poliţie politică, câtă vreme domnia sa a recunoscut public că a colaborat cu aceasta". În comunicatul intitulat "Şansa ratată a CSM", Alianţa pentru Statul de Drept face trimitere la textul de lege care prevede că nu pot fi aleşi membri CSM magistraţii "care au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea", fără a se face trimitere la "poliţia politică". "Chiar dacă acest text este ulterior datei alegerilor actualilor membri CSM, înăsprirea condiţiilor de integritate ar fi trebuit să o oprească pe doamna Bejinaru să îşi depună candidatura, precum şi pe membrii CSM să o voteze", opinează reprezentanţii ONG-urilor, care conchid pe acest subiect arătând că, "din păcate, domniile lor (membrii CSM, n.r.) ne-au demostrat că Legea este mai importantă decât Morala şi că textele de lege contează mai mult în litera lor decât în spiritul lor".
IMPRESIE DE NESERIOZITATE
ONG-urile critică şi practica după care alegerile pentru conducerea CSM se organizează încă din 2005, declarându-se nemulţumiţi de faptul că depunerea candidaturilor şi a proiectelor de management nu se face din timp, ci chiar în ziua votului. "Chiar dacă legea nu prevede expres, pentru a putea alege în cunoştinţă de cauză, candidaturile, precum şi proiectele de management, ar fi trebuit depuse înainte; altminteri se crează impresia de neseriozitate a candidaţilor precum şi lipsei de interes a votanţilor în ceea ce priveşte viziunea asupra reformei sistemului judiciar", se arată în comunicatul de marţi al Alianţei pentru Statul de Drept. Alianţa este formată din organizaţiile neguvernamentale: Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International România.
CE RĂSPUNDE CSM
Florica Bejinaru, preşedinte din cinci tururi
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) explică faptul că desemnarea judecătoarea Florica Bejinaru ca preşedinte al CSM s-a făcut după cinci tururi de scrutin, ea fiind aleasă cu zece voturi "pentru". (N.R. minimul legal pentru a putea fi declarată câştigătoarea alegerilor, în acest caz "majoritatea voturilor")
CSM reaminteşte candidaţii pentru funcţia de preşedinte: Florica Bejinaru - judecător al Tribunalul Mehedinţi; Liviu Dăscălescu - procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi Ana Cristina Lăbuş - judecător al Tribunalul Iaşi.
A FOST ŞI BALOTAJ
În primul tur de scrutin voturile exprimate au fost împărţite astfel: Bejinaru - 9 voturi, Dăscălescu - şase iar Lăbuş - patru voturi. Aşa se face în următoarele tururi de scrutin au intrat doar candidaţii Bejinaru şi Dăscălescu. În al doilea tur, Florica Bejinaru a obţinut tot nouă voturi valabil exprimate şi favorabile alegerii sale ca preşedinte al CSM, în timp de Dăscălescu a primit doar opt voturi valabil exprimate şi favorabile.
"Deoarece hotărârile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se iau cu votul majorităţii membrilor prezenţi, potrivit legii (majoritatea însemnând votul valabil exprimat de zece membri), s-au organizat încă trei tururi de scrutin, rezultatul voturilor fiind următorul: fiecare dintre cei doi candidaţi au obţinut câte nouă voturi valabil exprimate şi favorabile.
Astfel în al treilea tur de scrutin, Dăscălescu şi Bejinaru au ieşit "la balotaj", fiecare obţinând câte nouă voturi valabil exprimate. În al patrulea tur, s-a revenit la scorul de 9 la 8 pentru Bejinaru, pentru ca în al cincilea şi ultimul tur de scrutin, Florica Bejinaru să obţină 10 voturi valabil exprimate.
"Constatând că există votul majorităţii membrilor prezenţi a fost desemnată în calitate de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii judecătoarea Florica Bejinaru, iar pronunţarea rezultatului alegerilor s-a făcut în şedinţă publică", mai informează CSM.