x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Imnul Secuiesc agită spiritele la Budapesta

Imnul Secuiesc agită spiritele la Budapesta

de Istvan Deak    |    08 Mai 2012   •   12:29
Imnul Secuiesc agită spiritele la Budapesta

Decizia presedintelui Parlamentului ungar, Leszak Sandor, de a include intonarea Imnului Secuilor in finalul ceremoniei de investire a noului presedinte al Ungariei, Ader Janos, a agitat spiritele in Parlamentul de la Budapesta.

Membrii partidului de opozitie LMP au refuzat sa cante imnul in Parlament si si-au exprimat dezaprobarea fata de initiativa lui Leszak de a include acest moment pe ordinea de zi a ceremoniei. Liderul LMP, Javor Benedek, a precizat ca intr-o astfel de ceremonie nu are ce cauta intonarea unui cantec popular iredentist.

UDMR reactioneaza cu iritare

De cealalta parte, UDMR a reactionat prompt cu un comunicat postat pe site-ul oficial. “Este regretabil si dureros ca liderul LMP, Javor Benedek, si-a exprimat dezaprobarea fata de intonarea Imnului Secuiesc in Parlamentul ungar. Dorim sa ii atragem atentia domnului parlamentar ca, din punctul de vedere al unui gest politico-national, reactia lui nu a fost prea fericita, dimpotriva, o catalogam drept daunatoare din punct de vedere ideologic si politic. Aici, la poalele Carpatilor, in ultimii 90 de ani, am invatat ca atunci cand se intoneaza un imn al unei minoritati nationale, noi sa ascultam in liniste si sa ne pastram cu mandrie parerile pentru noi insine. De aceea il rugam pe domnul parlamentar ca in viitoarele ocazii, cand in incinta Parlamentului construit in 1902 se va intona Imnul Secuiesc, sa evite astfel de comentarii. De asemenea, sunt convins ca pentru jignirea adusa Imnului Secuiesc si comunitatii noastre, va gasi ocazia sa isi ceara scuze', se arata in comunicatul de presa al UDMR.

Zazanie pentru un cuvant

Liderii LMP au sustinut ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu au folosit termenul de “iredentist'. “Noi respectam Imnul Secuiesc si toate trairile emotionale din jurul lui. Nu am folosit termenul respectiv, doar am subliniat motivele pentru care am refuzat sa cantam imnul. Ceremonia de investire a noului presedinte este un act public, iar Imnul Ungariei este singurul recunoscut prin Constitutie, care trebuie intonat cu ocazia unei astfel de ceremonii', au punctat liderii LMP. (deak.istvan@jurnalul.ro)


×