x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În căutarea echipamentului achiziţionat de Hoară la Sadu

În căutarea echipamentului achiziţionat de Hoară la Sadu

de Gabriela Mladin    |    16 Feb 2011   •   18:13

La aproape o săptămână de la producerea exploziei de la Uzina Mecanică Sadu, a apărut o ipoteză care, dacă ar fi adevărată, ar duce la căderea multor capete din conducerea fabricii. Prefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei, susţine că cele două femei carbonizate în explozie nu purtau echipamentul de protecţie. Mai mult, reprezentantul Guvernului susţine că recent Uzina a făcut o achiziţie de aproape 2 milioane de euro în echipament de protecţie, care însă nu există la faţa locului.

Pe parcursul anchetei exploziei de la Uzina Mecanică Sadu, unde două angajate au murit carbonizate, iar un bărbat este grav rănit în Spitalul de Arşi din capital, au apărut câteva ipoteze ale deflagraţiei. Una dintre ele a fost comunicată de prefectul de Gorj, Liviu Andrei: “Nu pot să mă abţin şi să nu spun că cele două femei care au ars în explozie nu puratu echipamente de protecţie. Şi aici se pune întrebarea: Unde este echipamentul achiziţionat anul trecut cu 2 milioane de euro?”, a declarat prefectul.

Mai mult, Andrei susţine că fabrica a achiziţionat echipamente de protecţie şi de lucru care ar fi valorat 2 milioane de euro, dar în mod miraculos echipamentul ,,de lux” nu se mai găseşte. “Eu cred că se vor lua măsuri, vor pica şi capete, deoarece acolo trebuie să se facă verificări foarte clare. Femeile respective trebuiau să aibă echipament de protecţie, în condiţiile în care s-au făcut achiziţii de material de protecţie de bani mulţi. Din câte am înţeles de la cei îndrituiţi de la UM Sadu este vorba de 2 milioane de euro. Unde este echipamentul, de ce nu au avut echipament? Să mă iertaţi dar şi chilotul este prevăzut pentru personalul care lucrează acolo. Dacă aveau echipamentul respectiv nu se întâmpla nimic, dar vom vedea ce va stabili comisiile respective. Deşi la prima vedere, nu e greu de înţeles. Nu trebuie iertat nimeni, aici nu e vorba că ai greşit şi mai vedem noi, mai reparăm ce mai putem. Pe femeile alea nu le mai aduce nimeni înapoi, iar pe omul acela pe care l-am văzut la spital cu greu va mai fi cum a fost înainte. Nu putem să ne jucăm, nu putem trece evaziv peste ce s-a întâmplat acolo. Trebuie măsuri capitale luate. Eu am discutat cu ministrul, el va lua măsuri dar şi directorul Boian”, a declarat Liviu Andrei.

Anchetatorii au ridicat documentele

Prefectul este, însă, contrazis de directorul uzinei. “Cred că domnul prefect face o confuzie, cred că vorbeşte de investiţia în utilaje. Despre echipamentele de protecţie , singura investitie este de aproape un miliard de lei vechi. Este adevărat că de patru ani nu s-a mai făcut nicio investiţie în echipamentele de protecţie, decât aceasta, anul trecut de un milliard”, a declarat Gheorghe Boian, directorul UM Sadu.

Despre faptul că angajatele ar fi purtat sau nu echipament de protecţie, directorul spune că expertiza va fi cea care va stabili acest lucru, dar că el are informaţii că ar fi purtat. Între timp, anchetatorii au mai ridicat de la Uzina Mecanică Sadu şi documente.

Administratorul special al Uzinei este democrat-liberalul, Marcel Hoară, numit din partea Ministerului Economiei.

La sfârşitul săptămânii trecute, o explozie produsă la UM Sadu a dus la decesul a două angajate şi rănirea gravă a unui salariat. Imediat ce rănitul va fi conştient şi va putea vorbi, anchetatorii îl vor audia, mărturia lui fiind cea care va elucida ce s-a întâmplat în depozitul unde s-a produs deflagraţia.

×