x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Incendiu devastator în Deltă: 300 de hectare mistuite şi sute de păsări moarte

Incendiu devastator în Deltă: 300 de hectare mistuite şi sute de păsări moarte

21 Aug 2011   •   08:07
Incendiu devastator în Deltă: 300 de hectare mistuite şi sute de păsări moarte

Prapad in aria protejata Biosfera Delta Dunarii, din zona localitatii constantene Vadu. Un incendiu de proportii a distrus peste 200 de hectare de stuf si vegetatie uscata si a ucis sute de pasari. Focul arde de mai bine de 18 ore deoarece este intretinut de vant. Munca pompierilor este ingreunata si de faptul ca focarul se afla intr-o zona mlastinoasa.

Incendiul a fost depistat sambata, in jurul pranzului, iar focul a ars mai intai mocnit. Vantul a facut insa ca flacarile sa se extinda necontrolat. Pompierii au reusit totusi sa tina focul sub control astfel incat flacarile sa nu ajunga si la zonele locuite sau la plaja Vadu.

Nu se poate interveni pentru lichidare deoarece este zona mlastinoasa si nu putem intra cu fortele si mijloacele necesare. Pana acum sunt in jur de peste 200 hectare de stuf si vegetatie uscata care au ars', a declarat Adrian Bucnar, de la ISU Constanta, potrivit Realitatea TV.

La cativa kilometri de incendiu se afla zona unde turistii si-au instalat corturile, dar pompierii au dat asigurari ca focul nu va ajunge pana in zona turistica.

Pompierii spun ca vor lichida incendiul, insa exista mai multe focare, iar vantul ingreuneaza operatiunile. Se crede, momentan, ca flacarile au izbucnit fie de la o tigara aruncata fara a fi stinsa, fie de la un gratar, fie in mod intentionat, de catre crescatorii de animale din zona.

In incendiu au pierit sute de pasari, unele din ele protejate, iar grav afectate sunt si populatiile de broaste testoase, amfibieni si serpi.

×