x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Incestul nu reprezintă o infracţiune

Incestul nu reprezintă o infracţiune

22 Mar 2009   •   00:00

Oricât de surprinzător ar părea, nu întotdeauna incestul este considerat o crimă în Europa. Franţa, Spania şi Portugalia nu incriminează incestul consensual între persoane adulte, iar România ar putea urma şi ea exemplul acestor trei ţări, comentează agenţia Associated Press, citată de Agerpres. În România, dezincriminarea incestului consensual între persoane adulte este luată în considerare ca parte a unei ample reforme a Codului Penal.



În Franţa, Spania şi Portugalia există de zeci de ani legi care exceptează de la urmărirea în justiţie pentru incest a părinţilor, bunicilor, fraţilor şi surorilor, dacă aceste acte incestuoase nu au fost comise cu forţa. Deocamdată nu s-a stabilit data la care proiectul de modificare a Codului să fie votat în Parlament, iar opoziţia faţă de propunerea referitoare la incest este vehementă chiar în rândurile unor parlamentari ai coaliţiei de guvernare.

În prezent, toate formele de incest pot fi pedepsite în România cu până la şapte ani de închisoare. Însă ministrul justiţiei Cătălin Predoiu susţine că această modificare ar apropia mai mult sistemul juridic al ţării de cele din alte state membre ale Uniunii Europene. "Nu tot ce este imoral trebuie să fie şi ilegal. Nu îi putem ajuta pe aceşti oameni transformându-i în criminali şi pedepsindu-i", a declarat expertul juridic al Ministerului de Justiţie Valerian Cioclei. Presa din România a criticat intenţionata modificare a prevederilor juridice referitoare la incestul consensual, însă Ministerul Justiţiei le-a contracarat printr-o declaraţie în care se afirma că incestul nu poate fi oprit prin "sancţiuni penale, ci prin măsuri medicale şi sociale, deoarece incestul are la bază factori patologici".

Nu toţi românii acceptă însă argumentul Ministerului de Justiţie. Anuţa Popa, o tânără de 22 de ani din Cluj-Napoca, a spus că se îndoieşte că incestul se produce vreodată cu acordul ambelor părţi, situaţia cea mai probabilă fiind aceea când bărbatul beat şi violent îşi atacă sora sau mama. "Incestul nu ar trebui să fie legalizat. Dacă vor să facă sex, mai bine să spună o rugăciune şi să-şi amintească că-i vede Dumnezeu. Eu una i-aş castra", a declarat Anuţa Popa.

Iosif Damian, un bărbat de 56 de ani, a spus că nu este sigur dacă adulţii care consimt ar trebui să fie închişi pentru incest. "Totuşi, cred că este ruşinos", a adăugat el. În schimb, un şofer de 27 de ani din Cluj nu vede nicio problemă în dezincriminarea incestului. "Dacă fraţii şi surorile doresc să se distreze, de ce să fie închişi? Nu e treaba nimănui ce fac eu în dormitor", a declarat Ionuţ Breazu. Opoziţia cea mai vehementă vine însă din partea Bisericii Ortodoxe Române - de care aparţin circa 85% dintre români - şi care spune că incestul "afectează sănătatea morală şi psihologică a oamenilor, instituţia sacră a familiei şi moralitatea publică"

×
Subiecte în articol: observator incestul