x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inchisoare pentru sărăcie

Inchisoare pentru sărăcie

de Gabriela Mladin    |    14 Noi 2007   •   00:00
Inchisoare pentru sărăcie

Dacă furi milioane de euro de la stat, eşti cel mai tare. Dacă nu ai 700 de lei să plăteşti pensia alimentară, iei un an de inchisoare. Realitatea cruntă e trăită de o mamă de 28 de ani din Rovinari, Felicia Fierăscu. Justiţia mai demonstrează o dată că este oarbă. In urmă cu o lună, Neculai Gheban devenea, la 82 de ani, cel mai bătrăn deţinut din Romănia. Graţierea sa n-a fost nici astăzi semnată de preşedintele Băsescu.


Situaţia Feliciei Fierăscu, ma-ma a trei copii din Rovinari, arată că in Romănia legea se aplică preferenţial. Trebuie să ai bani pentru a plăti libertatea impărţită de judecători şi să nu ajungi niciodată să mori de foame, pentru că se aplică altfel legea pentru cei săraci şi oropsiţi. Cerem ministrului Justiţiei aviz favorabil de urgenţă pentru graţierea acestei femei!


Totul a pornit de la sărăcie. Felicia nu a avut suma de 700 de lei din care trebuia să plătească pensia alimentară, şi astfel, o mamă de 28 de ani a primit un an de inchisoare la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Tărgu-Jiu. Asta in timp ce 20 de primari din Gorj au fost cercetaţi penal in 61 de dosare penale, privind cheltuirea banului public, fără ca vreunul să fie trimis măcar in judecată. Se vede clar că Justiţia e oarbă!


POVESTEA. In urmă cu cinci ani, Felicia Fierăscu din Rovinari, judeţul Gorj, a crezut că şi-a găsit iubirea. S-a căsătorit, in ciuda sărăciei in care se aflau şi ea, şi soţul său. A fost o căsătorie din dragoste şi imediat a apărut şi primul copil, o binecuvăntare de la Dumnezeu. Şi-au jurat că vor trece peste toate greutăţile, vor rămăne unul lăngă altul, iar fetiţa lor va fi tot timpul cu ei.


Conform jurămintelor făcute, Felicia a inţeles să-şi apere familia. A demonstrat-o intr-o noapte cănd s-au trezit cu poliţia la poartă şi cu acuzaţia asupra soţului că a furat curent electric. Sărăcia ii adusese intr-o asemenea situaţie. Pentru că soţul era singurul membru al familiei care lucra şi aducea bani in casă, Felicia, o tănără care-şi iubea şi soţul şi fetiţa, a decis să ia toată vina asupra ei. Avea 23 de ani, nu era matură, dar aşa şi-a arătat dragostea. Nu ştia nici măcar să intindă un cablu de curent, dar pentru că şi anchetatorii doreau un vinovat, nu a mai contat nimic. Justiţia a condamnat-o la amendă penală pentru furt calificat. A trecut şi peste această problemă, numai că soţul său a uitat de iubire şi de jurămintele făcute şi a decis, la scurt timp, să ceară divorţul. O dată cu acesta a cerut şi fetiţa spre incredinţare. In urma anchetei sociale, s-a constatat că mama nu are serviciu, nici un venit şi condiţii de creştere a minorei. Pe deasupra avea şi condamnarea cu amendă penală pentru furt de energie electrică. Instanţa a decis ca fetiţa să rămănă la tată şi a obligat-o pe femeie să-i plătească pensie alimentară. Nu a contat că nu are nici un venit.


RÃ...ZBUNAREA. După un an Felicia şi-a refăcut viaţa, recăsătorindu-se. Din a doua căsătorie au rezultat alţi doi minori, cel mai mic avănd un an şi două luni. Acesta a fost momentul in care fostul soţ a uitat de toate compromisurile făcute de Felicia şi a considerat că este momentul să-i complice viaţa. Ştiind că nu are de unde să plătească pensia alimentară, a reclamat-o! Şi după doi ani de judecată, tănăra mămică s-a trezit cu un an de inchisoare cu executare in penitenciar şi asta pentru că era recidivistă. A vrut, totuşi, să afle de ce fostul său soţ şi-a incălcat promisiunea: "Mi-a spus că am declarat eu prin Rovinari că el este un răzbunător şi că a vrut să-mi arate ce inseamnă răzbunarea".


Oamenii legii au fost nevoiţi să pună in executare mandatul de arestare, inchisoare de un an pentru un prejudiciu de 700 de lei. Au fost nevoiţi să-i smulgă copilul de la piept pentru că nu putea să-şi insoţească mama după gratii. Este revoltător şi chiar Felicia Fierăscu spune că nu poate să inţeleagă cum este făcută legea: "Dacă eu fac un an de inchisoare pentru 700 de lei, de ce nu sunt inchişi şi cei care fură mult mai mulţi bani?", se intreabă tănăra mămică. Ştie şi ea că Justiţia e oarbă, dar nu ar fi crezut niciodată că o mamă cu trei copii, unul pe care-l alăptează, va ajunge după gratii, in timp ce alţii, care nici nu mai ştiu căt au furat, se bucură de libertate. "Eu mă chinui şi in libertate, dar măcar sunt cu copiii mei!", spune Felicia cu un gust amar.


Gheban, nepăsare prezidenţială

După ce acum mai mult de o săptămănă Tudor Chiuariu, ministrul Justiţiei, a dat avizul favorabil pentru graţierea lui Neculai Gheban - cel mai bătrăn deţinut - , punerea lui in libertate depinde totuşi de semnătura preşedintelui Traian Băsescu. Deşi soarta deţinutului este intr-un fel la măna lui, Băsescu nu s-a sinchisit să semneze nici pănă astăzi actele de graţiere ale bătrănului Gheban. In vărstă de 82 de ani, ieşeanul a fost condamnat la şase luni de inchisoare cu executare pentru nerespectarea unei hotărări judecătoreşti. Argumentele care au stat la baza avizului de graţiere sunt că Gheban nu are antecedente penale, iar din actele medicale rezultă că acesta nu suportă sistemul de detenţie.
  • Mara Răducanu

×
Subiecte în articol: observator inchisoare felicia