x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Agentia Spaţială Română - reclamată la DNA. Ce spune Ioan Piso

Agentia Spaţială Română - reclamată la DNA. Ce spune Ioan Piso

01 Apr 2013   •   16:23
Agentia Spaţială Română - reclamată la DNA. Ce spune Ioan Piso
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, a declarat pentru mediafax.ro că ARCA face "circ" după ce a pierdut o competiţie de proiecte, care au fost jurizate de experţi internaţionali. Potrivit lui Piso, ARCA urmăreşte prin această acţiune la DNA să îşi facă "publicitate".

Reclamat la DNA că distribuie clientelar fondurile guvernamentale pentru programele Spaţiale, directorul Piso se apără spunând că aşa se întâmplă în întregul sistem de cercetare din România! "Din 120 de proiecte, ei s-au clasat pe locul 110 - 115 şi de acolo a ieşit tot circul. Întotdeauna cel care pierde are probleme. Dar aici este vorba despre întreg sistemul de cercetare din România, nu este nicio regulă deosebită, evaluările au fost făcute cu experţi străini şi în sistemul ăsta sunt multe entităţi implicate. Ei (ARCA, n.r.), de fapt, nici nu prea există. Sunt un ONG care, de fapt, trăieşte din publicitate", susţine Marius-Ioan Piso.

ARCA a informat, azi, într-un comunicat, că a introdus o acţiune penală la DNA împotriva ROSA pe care o acuză de lipsă de transparenţă, incompetenţă şi fraudă în Programul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare STAR. Potrivit ARCA, proiectele prezentate la concurs de ONG au fost respinse fără să fie oferite argumente tehnice sau ştiinţifice.

Mai mult, directorul Agenţiei Spaţiale Române este descris ca un om obsedat de distrugerea ARCA: "Fiind obsedat de distrugerea ARCA, acesta (Marius-Ioan Piso n.n.) ne-a telefonat să ne invite la concursul de proiecte, cu scopul de a ne discredita prin respingerea în mod aberant, a proiectelor noastre. In fișele de evaluare a proiectelor, care ar fi trebuit să conțină argumente știintifice și tehnice, găsim expresii precum: „Nu vă uitati la lumina în care se prezintă”, „Aș angaja oricând directorul lor de marketing”, „Ar putea merge, dar niciodată un ONG nu va putea deveni furnizor ESA. Ar fi premieră mondială” etc", se arată în comunicatul ARCA.

ARCA spune din 47 de proiecte propuse pentru finanţare către ROSA, instituţie condusă de Ioan Piso, 10 au mers la Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS), unde Ioan Piso face parte din conducere.

Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române a declarat Mediafax că poziţia sa de finanţator şi beneficiar nu este conflict de interese: "Sunt membru fondator. ISS a fost înfiinţat, la solicitarea noastră, în 1990, de la începutul începutului. Agenţia Spaţială Română, la fel. Nu cred că se pune problema vreunui conflict de interese. ISS este un institut de cercetare fundamentală, care nu întâmplător are poate cele mai bune performanţe din ţară şi este un institut foarte bine cunoscut în lume şi persoana mea şi poziţia mea şi toate relaţiile şi lucrurile astea sunt perfect transparente, cunoscute de toată lumea, şi ştiinţifică şi administrativă".

×
Subiecte în articol: ioan piso arca rosa