x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Israel - Sanse mici pentru mama care isi cere copilul inapoi

Israel - Sanse mici pentru mama care isi cere copilul inapoi

19 Iun 2004   •   00:00

O mama de origine romana, care a ocupat pagina intai a ziarelor israeliene in ultimele zile, in incercarea sa de a-si recupera copilul dat spre adoptie, are sanse mici sa isi vada copilul langa ea, spun autoritatile israeliene.

CRESCUT CA EVREU. Femeia, venita in Israel in tinerete, a devenit cetatean israelian si a avut un copil cu un barbat, evreu de origine. Ulterior, ea si-a dat copilul spre adoptie pentru ca acesta, crestin din nastere, sa fie convertit la religia mozaica. Autoritatile care raspund de adoptii spun ca au incercat sa o convinga pe mama sa pastreze copilul, dar ea a insistat ca imediat dupa nastere acesta sa fie incredintat unei familii de evrei, care sa il creasca in religia mozaica. Autoritatile israeliene au respectat dorinta mamei, iar copilul a fost adoptat de o familie iudaica, prin incalcarea legii potrivit careia religia unui copil care urmeaza a fi adoptat trebuie sa fie aceeasi cu cea a familiei adoptive. Copilul a fost circumcis in prezenta unor martori, dar trebuie sa fie convertit in totalitate la iudaism pana la emiterea deciziei finale de adoptie.

CE E DE FACUT. Procedura standard in aceste cazuri, dupa ce un copil de alta religie s-a aflat in custodia unor parinti evrei pentru cel putin sase luni, este ca inainte de emiterea ordinului final de adoptie, autoritatile trebuie sa depuna o cerere la tribunal prin care se cere convertirea copilului la ritul mozaic. Rabinul-sef al Israelului, Yona Metzger, a decis, in premiera, ca acest copil sa ramana in familia adoptiva doar daca aceasta il va converti la iudaism. Doar daca parintii adoptivi nu il convertesc, mama biologica ar putea avea o sansa de a-si recapata drepturile parintesti. Rabinul Yona Metzger a mai precizat ca, in conformitate cu legea iudaica, mama nu poate renunta definitiv la drepturile sale materne in favoarea adoptiei, deoarece "mama ramane mama, indiferent de situatie". Totusi, in cazul in care mama consimte la convertirea fiului sau la iudaism, drepturile sale asupra copilului inceteaza la finalizarea procesului de convertire. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: mama observator