x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justiţia a oprit temporar companiile energetice ale lui Videanu

Justiţia a oprit temporar companiile energetice ale lui Videanu

28 Oct 2009   •   00:00

Constituirea Electra şi Energetica, cele două companii care ar urma să rezulte din reorganizarea sectorului energetic din România a fost blocată temporar, cel puţin până la învestirea unui alt Cabinet.



Hotărârea de Guvern pentru formarea celor două societăţi nu a primit avizul ministerului Justiţiei deoarece s-a considerat că înfiinţarea acestor entităţi presupune o politică nouă, care nu poate fi promovată de către Executivul demis, conform ministrului Economiei.

„Guvernul nu a aprobat, miercuri, hotărârea privind înfiinţarea companiilor energetice, deoarece nu a avut avizul Ministerului Justiţiei, de politică nouă”, a declarat Adriean Videanu, ministrul Economiei, citat de Mediafax .
Potrivit Constituţiei, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Cabinetul al cărui mandat a încetat ca urmare a retragerii de către Parlament a încrederii acordate îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice.

De asemenea, legea de organizare şi funcţionare a guvernului prevede că, în cazul încetării mandatului sau, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Executivul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege. Justiţia a opinat ca formarea companiilor este o politică nouă.

S-a blocat în teorie, s-a votat în AGA
Înfiinţarea celor două companii a fost pregătită iniţial de Ministerul Economiei sub forma unei ordonanţe de urgenţă, act normativ transformat însă ulterior în proiect de hotărâre şi pregătit pentru şedinţa de miercuri, în condiţiile în care Guvernul, demis de Parlament, nu mai poate adopta ordonanţe de urgenţă.
Reprezentanţii Ministerului Economiei au aprobat, vineri, în adunările generale ale acţionarilor, fuziunea complexurilor energetice din Oltenia cu SNLO, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, în vederea înfiinţării uneia dintre cele două societăţi energetice naţionale.

Proiect criticat
Prima companie va conţine complexurile energetice Turceni, Rovinari, Craiova, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Nuclearelectrica precum şi sucursalele hidro Sibiu, Vâlcea şi Slatina. Cea de-a doua ar conţine restul Hidroelectrica, Compania Naţională a Huilei (CNH), termocentralele Deva şi Paroşeni, precum şi Electrocentrale Bucureşti.
Proiectul întâmpină critici acerbe din partea sindicatelor din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, a micilor acţionari ai Fondului Proprietatea şi ai unei părţi din societatea civilă. Aceştia cred că prin integrarea producătorilor termo şi a mineritului, companiile viabile- Hidroelectrica şi Nuclearelectrica- le vor susţine financiar pe celelalte.

×