x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a României este educaţia

Iohannis: Cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a României este educaţia

de Redacția Jurnalul    |    10 Apr 2023   •   19:39
Iohannis: Cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a României este educaţia
Sursa foto: Hepta

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în deschiderea Conferinței Smart diaspora de la Timișoara. Cheia dezvoltării țării este educația, iar menținerea legăturilor cu diaspora științifică este crucială, a spus președintele.

Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis a fost citit în deschiderea Conferinței „Smart diaspora – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”. Mesajul a fost prezentat de către Diana-Loreta Păun, consilier prezidențial la Departamentul Sănătate Publică.

„În aceste zile, aici, la Timișoara, știința și inovarea nu vor ține cont de granițe. Această conferință are potențialul de a mobiliza comunitatea științifică și academică pentru a creiona direcții de colaborare, pentru a pune bazele unor rețele de specialiști sau pentru a le consolida pe cele deja existente. De la începutul primului meu mandat, am articulat viziunea unor comunități profesionale pe domenii de expertiză, indiferent de domeniu, între românii din țară și cei din străinătate, și mă bucură faptul că această Conferință înfăptuiește această viziune la cel mai înalt nivel de competență”, a transmis președintele României.

Klaus Iohannis a vorbit și importanța păstrării legăturilor cu diaspora.

„Într-o eră a digitalizării accentuate, tiparele de comunicare și interacțiunea umană s-au schimbat fundamental. Transferul de know-how, inițierea și desfășurarea proiectelor de colaborare sau de investiții, prin intermediul rețelelor științifice, sunt facilitate de noile instrumente tehnologice, care au remodelat conectarea și interacțiunea cercetătorilor. Astfel, abilitățile și expertiza pot fi valorificate rapid și cu ușurință, indiferent unde s-ar afla cel sau cea care le deține. În acest context favorabil, angajamentul României în crearea și menținerea legăturilor cu diaspora științifică este crucial, iar instituțiile statului român trebuie să își asume rolul de catalizator. Perspectivele și experiențele unice ale comunității diasporei științifice și academice, judicios valorificate, contribuie la conectarea ecosistemului de cercetare românesc la cele regionale și globale. De altfel, intensificarea eforturilor de internaționalizare a universităților din România este unul dintre obiectivele proiectului România Educată”, a mai spus Iohannis.

Schimbările climatice și protejarea mediului trebuie să fie priroritățile politicienilor și cercetătorilor, a mai transmis Iohannis

„Cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a țării noastre este educația. Prin temele abordate, programul conferinței se aliniază cu prioritățile mele ca Președinte al României. Limitarea schimbărilor climatice și protejarea adecvată a mediului constituie provocări importante la nivel național și internațional. Pentru a le putea răspunde adecvat, este nevoie de implicarea tuturor, iar contribuția experților români din afara granițelor este esențială. Avem nevoie de cunoștințele și de capacitatea dumneavoastră de inovare”, a precizat Klaus Iohannis.

Conferința „Smart diaspora – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” se desfășoară la Timișoara.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis conferinta