x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Korodi vrea parcuri de cartier

Korodi vrea parcuri de cartier

de Elena Stan    |    22 Iun 2007   •   00:00
Korodi vrea parcuri de cartier

Deoarece suntem codaşii Europei in domeniul spaţiilor verzi, Executivul a hotărăt să finanţeze autorităţile locale, pentru realizarea de parcuri de cartier.


Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) alocă din Fondul pentru Mediu 8 milioane de euro (25 de milioane de lei) pentru mărirea suprafeţelor de spaţii verzi in localităţi. "Din cauza faptului că suntem pe ultimele locuri in Europa in această privinţă, am decis in şedinţa de guvern de miercuri alocarea acestei finanţări multianuale pe o perioadă de trei ani, printr-o ordonanţă de urgenţă, finanţare care a fost stabilită la 25 de milioane de lei in 2007, urmănd ca ea să crească in următorii doi ani", a spus Attila Korodi.


Intr-o lună, ministerul va crea condiţiile de eligibilitate, urmănd ca autorităţile locale să poată depune proiectele pentru cofinanţare de la 1 octombrie, cănd incepe perioada propice pentru plantări. Executivul ia in calcul lărgirea actului legislativ pentru proiecte din fonduri bugetare care să vizeze reabilitarea ariilor protejate, a grădinilor zoologice sau alte proiecte de mediu.


SPAŢII VERZI. Proiectele pot fi cofinanţate de la Fondul pentru Mediu cu maximum 60% şi se vor adresa amenajării de parcuri de cartier, plantaţii forestiere, grădini botanice sau spaţii verzi. "Ministerul poate asigura intreaga sumă necesară, insă dacă autoritatea locală poate participa cu bani, este foarte bine", a declarat Lucia Varga, secretar de stat pentru ape in cadrul Ministerului Mediului. De asemenea, aceasta a declarat că aleile din parcuri vor fi realizate din nisip. "Pentru construirea unui parc de cartier este necesară suma de 300.000-500.000 de lei. Din Fondul pentru Mediu se pot realiza parcuri in 50 de localităţi. Avănd in vedere faptul că in Suedia există 83 de metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor, in Polonia sunt 32 de metri pătraţi, in timp ce in Romănia media este de 10 metri pătraţi, intenţionăm schimbarea rapidă a acestei situaţii", a explicat Attila Korodi. In Bucureşti, suprafaţa verde pe cap de locuitor este de 3 metri pătraţi.


Restricţii

Din cauza coborării nivelului pănzei freatice, in zonele care se alimentează din subteran pot fi impuse restricţii la apă in luna iulie. Aceste localităţi provin in mare parte din mediul rural, iar MMDD a solicitat prefecţilor să informeze autorităţile locale asupra planului de restricţii care se impune in astfel de condiţii. "Oraşele nu vor avea probleme cu apa, deoarece lacurile de acumulare sunt pline in proporţie de aproximativ 80%, avănd un volum total de 1,9 miliarde de metri cubi. Singurele restricţii care se pot impune vor viza localităţile care se alimentează din subteran", a declarat Lucia Varga. Mai mult, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Apele Romăne şi cei ai Hidroelectrica vor discuta asupra posibilităţii de a impune restricţii pentru consumul de apă in producţia de energie şi direcţionarea apei către consumul populaţiei şi agricultură.

×
Subiecte în articol: verde!