x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Laszlo Tokes, candidat la Preşedinţia Ungariei?

Laszlo Tokes, candidat la Preşedinţia Ungariei?

de Istvan Deak    |    04 Apr 2012   •   15:20
Laszlo Tokes, candidat la Preşedinţia Ungariei?

Ungaria este in cautarea unui sef de stat, dupa demisia lui Pal Schmitt, acuzat de plagiat la doctoratul sustinut acum 20 de ani. Pana la 16 aprilie, cand premierul conservator Viktor Orban il va desemna pe noul presedinte al Republicii, partidele politice si presa lanseaza nume ale posibililor candidati.Partidele din opozitie, de exemplu, ar dori modificarea regulilor privind alegerea viitorului presedinte al Ungariei, dupa demisia lui Pal Schmitt, astfel incat si votul lor sa conteze in timpul procedurilor.

"Ii este loial lui Orban'
Surprinzator sau nu, portalul de stiri index.hu l-a mentionat, e drept, ultimul pe lista, pe europarlamentarul Laszlo Tokes, printre cei sapte posibili candidati pe care-i prezinta in cadrul analizei sale privind viitorul sefiei statului.
"Tokes Laszlo este unul dintre adeptii din Ardeal cei mai loiali premierului Orban Viktor, de care este legat si din punct de vedere politic. Tokes l-a urmat pe Schmitt in functia de vicepresedinte al Parlamentului European, tocmai cu ajutorul partidului de guvernamant Fidesz. Numirea lui Tokes (care in martie anul trecut a dobandit si cetatenia ungara) in functia de presedinte al Ungariei ar fi o mutare ciudata, nu doar din cauza temperamentului sau specific si a discursului pretios biblic utilizat, ci din cauza faptului ca nu de mult a fost un politician ales al unei alte tari. Cat despre criteriile lui Orban, Tokes probabil sta la dreapta lui, nu este membru al cercurilor interne, iar constitutional nu prea poate fi o solutie', scrie index.hu, care il plaseaza pe Kover Laszlo in fruntea listei favoritilor la functia prezidentiala.

'In varsta de 53 de ani, Kover Laszlo este candidatul cu cele mai mari sanse la functia de presedinte. Avand in vedere ca este presedintele Parlamentului, el automat a preluat atributiile demisionarului Schmitt Pal. El este omul care indeplineste toate conditiile impuse de premierul Orban noului presedinte: face parte din cercurile interne, sta la dreapta lui Orban si este o solutie constitutionala', sustin jurnalistii de la index.hu.

Pe locul 5 in optiunile cititorilor index.hu
In optiunile cititorilor index.hu, Tokes Laszlo se situeaza pe locul 5 dintre cei sapte nominalizati, cu 4.174 de voturi. Pe primele doua locuri se clasau Palinkas Jozsef (14.676) un profesor in fizica atomica, director al Academiei Ungare de Stiinta, si Vizi Szilveszter, cercetator in medicina, fost director al Academiei Ungare de Stiinta (12.488).

Reprezentantii formatiunilor politice din opozitie ar dori sa obtina garantii ca si votul lor va conta in timpul procedurilor de alegere a viitorului presedinte. Parlamentarul socialist Joseph Tobyas a declarat, dupa unele consultari cu reprezentantii formatiunii ecologiste LMP si cei ai coalitiei democratice, ca Partidul Socialist Ungar va initia modificarea Constitutiei, astfel incat presedintele Ungariei sa fie ales de Parlament, cu votul a patru cincimi dintre deputati, in loc de doua treimi, cum este in prezent. In Parlamentul unicameral de la Budapesta, cu 386 de membri, alianta Fidesz, Partidul Popular Crestin Democrat, detine majoritatea de doua treimi necesara pentru alegerea presedintelui si, astfel, un candidat sustinut de formatiunile aflate la guvernare poate deveni noul sef al statului, chiar daca partidele din opozitie voteaza impotriva.

×