x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liderul clanului Clămparu a fost arestat în Spania

Liderul clanului Clămparu a fost arestat în Spania

de Mara Raducanu    |    22 Sep 2011   •   13:29
Liderul clanului Clămparu a fost arestat în Spania

Clamparu, aflat pe lista celor mai periculosi 26 de infractori din Europa
Ioan Clamparu (42 de ani), poreclit "Papa", "Cap de porc", "Ion de la Madrid" sau "Omu", condamnat in lipsa la 13 ani de detentie si cautat de autoritatile judiciare romane de opt ani, a fost prins in Spania, potrivit unor surse oficiale.

Clamparu, deferit justitiei in lipsa de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata, se afla in custodia autoritatilor din Madrid, el fiind prins, miercuri, in urma unei ample actiuni de filaj.Acesta se poate lauda cu un "palmares' infractional de invidiat, fiind unul dintre cei mai cunoscuti, dar si cei mai cautati interlopi din tara, figurand insa si pe lista Interpolului printre primii 26 dintre cei mai cautati infractori din Europa.

Clamparu urmeaza a fi audiat de un judecator, pentru punerea in aplicare a mandatului european de arestare. Conform anuntului Interpol, insotit de o fotografie a lui Clamparu, acesta este cautat de autoritatile romane pentru constituirea unei retele de trafic de persoane, care a obligat peste o suta de femei sa se prostitueze in Spania. Inainte de 1989 a fost condamnat la inchisoare pentru crima, iar dupa ce a iesit din puscarie a dezvoltat in Spania una dintre cele mai mari retele de crima organizata care se ocupa cu prostitutia in mai multe tari din Europa. Clamparu a fost judecat, in lipsa, pentru initiere si constituire a unui grup criminal organizat in scopul comiterii unor infractiuni grave - una dintre cele mai grave infractiuni prevazute de legislatia romana - si de proxenetism. Membri ai filierei conduse de Clamparu au fost prinsi si arestati in Romania, Spania, Italia si Cehia, in vreme ce el a fost dat in urmarire internationala din martie 2003. La inceputul lunii iulie 2011, peste o suta de persoane au fost arestate in cadrul unei operatiuni globale de amploare a Interpol, supranumita Infra-Red, ce ii vizeaza pe unii din cei mai periculosi fugari ai lumii, pe lista de cautari fiind si romanul Ioan Clamparu, suspectat de trafic de persoane.

Clamparu, in tovarasie cu Nutu si Sile Camataru, dar si cu Fluturica
Ioan Clamparu a fost judecat, in lipsa, pentru initiere si constituire a unui grup criminal organizat in scopul comiterii unor infractiuni grave - una dintre cele mai grave infractiuni prevazute de legislatia romana - si de proxenetism. Fostul procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, il indica pe Ioan Clamparu drept lider al unei retele de crima organizata pe relatia Spania. El sustinea ca Ioan Clamparu are legatura cu gruparea condusa de fratii Vasile si Ion Balint (zisi Sile si Nutu Camataru) si, respectiv, cu Silviu Dudita (Fluturica) - arestati si condamnati pentru mai multe infractiuni cu violenta. Tribunalul Sibiu a pronuntat, in 20 iunie 2008, o sentinta de condamnare a opt inculpati - membri ai clanului condus de Ioan Clamparu - pentru comiterea in principal a unor infractiuni de trafic de persoane, constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat avand drept scop comiterea de infractiuni grave, proxenetism, spalare de bani, la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre cinci ani si noua ani si sase luni.

×
Subiecte în articol: clamparu proxenetism crima spania