Mai multe asociaţii profesionale ale magistraţilor şi sindicatele personalului auxiliar din justiţie împreună cu judecători de la instanţa supremă şi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au analizat ieri, avându-l ca mediator pe judecătorul Dan Lupaşcu, modificările aduse în proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice.
Considerând proiectul de lege o "bulversare juridică" a unor principii simple de drept, participanţii la dezbateri au ajuns doar la un prim acord şi anume acela de a înainta un punct de vedere unic în care să fie cuprinse toate amendamentele la prevederile din această lege care au un impact masiv asupra funcţionării sistemului judiciar românesc.
"N-AM GĂSIT REGULI CA SĂ AJUNGEM LA NEREGULILE DIN LEGE"
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, judecătoarea Mona Pivniceru, a criticat dur proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice. "Din ce am citit până acum nu am găsit reguli ca să ajungem la nereguli. Ea practic este o bulversare juridică a unor principii simple de drept care au statut internaţional încetăţenit chiar de sute de ani.
Sunt nişte reguli simple de drept pe care trebuie să le aplicăm, mereu aceleaşi, pentru că ele fac patrimoniu comun, universal, al unei stabilităţi legislative şi al unui echilibru social. Dacă noi nu ne putem raporta la ele, şi cu fiecare guvernare dreptul principiului de drept îşi schimbă structura, scheletul pe care acroşează condiţiile specifice de la un moment dat, înseamnă că suntem într-o instabilitate legislativă şi cu impact asupra existenţei fiecăruia dintre noi şi într-o impredictibilitate cu care deja ne-am obişnuit", a declarat preşedintele AMR.
"MODIFICĂRILE CREEAZĂ DISCRIMINĂRI"
Mona Pivniceru a apreciat că modificările aduse prin lege vizează statutul puterii judecătoreşti: "Nu avem concluzii. Este o întâlnire care pregăteşte terenul unei poziţii care s-a stabilit la nivel de principii că este comună, pentru că vizează statutul puterii judecătoreşti şi în special vizează independenţa justiţiei.
Apoi vom discuta despre valorile de bază, fundamentale, chiar dacă legea pensionării este o fracţiune din acest statut". Preşedintele AMR a subliniat că noua lege a pensiilor creează discriminări, fiind practic o continuare a legii unice de salarizare. Judecătoarea a atenţionat că în cazul în care noua lege nu va respecta toate principiile de drept, atunci magistraţii vor folosi toate căile legale care le sunt puse la dispoziţie pentru prezervarea unui statut.
PARALELĂ CU LEGEA UNICĂ A SALARIZĂRII
Întrebată ce se va întâmpla în cazul în care propunerile lor nu vor fi luate în considerare de către Executiv, Mona Pivniceru a făcut o paralelă cu legea unică a salarizării. "Ce s-a întâmplat şi cu legea unică de salarizare. După un principiu tradiţional câinii latră, caravana trece. Probabil nu o să fim în situaţia aceasta. Nu ne putem juca cu lucruri importante, serioase, cum ar fi nivelul de trai al unui om, statutul unei puteri în stat sau principiile asumate de România.
Nu putem să ne ascundem sau să invocăm acorduri sau FMI în condiţiile în care acestea nu au legătură cu problema decât cu propriile noastre angajamente. Când ne obligăm la ceva trebuie să fim responsabili şi să avem reprezentarea la ce anume ne-am obligat. Realizarea acelei obligaţii, executarea ei, nu înseamnă încălcarea oricărei reguli de drept", a precizat aceasta.
Precizăm că proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale la data de 26 ianuarie, cu precizarea că până la data de 5 februarie pot fi trimise sugestii şi propuneri asupra textului acestuia.