Mamele vor protesta, luni, în faţa sediului Ministerului Muncii, cu bebeluşi în cărucioare, pamperşi şi banderole negre în semn de doliu pentru "înmormântarea" pe care o pregătest guvernanţii prin intenţia de a diminua indemnizaţia de creştere a copilului.
Protestul de la Ministerul Muncii va începe la ora 12.00, mamele solicitând păstrarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la nivelul actual de 85 la sută din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni.Mamele care au cerut aprobare pentru pichetul de la Ministerul Muncii au adunat peste 21.000 de semnături într-o petiţie online prin care cer să nu fie redusă indemnizaţia. Lista cu semnături va fi înaintată, luni, reprezentanţilor Ministerului Muncii.
La protestul de luni sunt aşteptate câteva sute de mămici, tătici dar şi alte persoane care le susţin cauza, organizatorii precizând că nu vor lipsi nici bebeluşii, pentru că ei sunt cei care vor avea de suferit din cauza indiferenţei autorităţilor în cazul adoptării deciziei de reducere a indemnizaţiilor.
"Guvernanţii şi-au dovedit indiferenţa de nenumărate ori, cel mai recent exemplu fiind legat de criza vaccinurilor anti-TBC pentru bebeluşi, inexistente în spitalele românesti de câteva luni. În semn de doliu pentru «înmormântarea» pe care guvernanţii ne-o pregătesc, mămicile vor purta banderole negre, însă vor avea de împărţit şi nişte cadouri: pamperşi pentru conducătorul ţării, ca «mulţumire» pentru declaraţiile făcute, şi pentru Elena şi Ioana Băsescu, Elena Udrea şi Andreea Vass, din spirit de solidaritate socială", spun protestatarele.
Mamele solicită ferm Guvernului şi preşedintelui României să menţină indemnizaţia pentru creşterea copilului la 85 la sută, precizând că sumele plătite lunar ca indemnizaţii nu reprezintă o povară pentru bugetul de stat, având în vedere că în martie suma alocată în acest sens a fost de aproape 190 de milioane de lei.
"Această sumă este mult prea mică în comparaţie cu achiziţiile realizate în primele patru luni de instituţiile şi companiile de stat, care s-au ridicat la peste 100 de milioane de euro pentru maşini, laptopuri şi telefoane, comparativ cu catedrala din Voluntari, în care se investesc peste şapte milioane de euro, cu bani de la Guvern şi bugetul local, sau alte achiziţii la preţuri fabuloase, umflate pentru a umple buzunarele «băieţilor deştepţi»", mai spun mamele.
Mămicile consideră că, în loc să reduca indemnizaţiile pentru creşterea copilului, salariile şi pensiile, Guvernul ar trebui să taie din salariile cu cinci cifre ale parlamentarilor şi să efectueze o "curăţenie generală" în instituţiile şi companiile de stat, acolo unde "nepotismul şi clientela politică sunt la mare rang".
"Indemnizaţia acordată pentru creşterea copilului nu reprezintă un ajutor social din partea statului, nici o pomană, aşa cum preşedintele Băsescu a lăsat să se înţeleagă în cadrul întâlnirii de luni cu parlamentarii, ci este un drept al mamelor câştigat în urma anilor de muncă şi cotizării la bugetul de stat şi la asigurările sociale. Există în România femei care au un nivel de educaţie ridicat, care au luptat ani la rând să-şi consolideze o carieră şi să aibă un venit satisfăcător, pentru care au contribuit lunar cu sume substanţiale la buget, iar atunci când decid că este timpul să aibă un copil, statul român îşi bate joc de ele!", precizează mamele.
Organizatorii protestului de luni consideră inadmisibilă reducerea cuantumului de 85 la sută, precizând totodată că doresc să fie respectate atât ca mame, dar şi ca plătitoare de taxe la bugetul ţării.
"Stabilirea indemnizaţiei la 85 la sută din media veniturilor pe ultimele 12 luni şi măsurile adoptate pentru încurajarea familiei au condus la creşterea natalităţii în ultimii doi ani. În februarie 2010, numărul nou-născuţilor a fost cu 243 mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când s-au născut 16.175 de copii. România se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata natalităţii", arată sursele citate.
Iniţiativa aparţine mamelor şi viitoarelor mame de pe forumurile specializate, peste 300 de persoane anunţându-şi deja participarea.
Pe de altă parte, Guvernul va anula ajutorul financar de 230 lei plătit mamelor la naşterea copilului, precum şi alocaţia de 200 euro destinată tinerilor aflaţi la prima căsătorie, drepturi care vor mai putea fi solicitate până la finalul lunii octombrie doar pentru naşteri şi căsătorii înregistrate până la 1 iunie.
După data de 31 octombrie 2010, până la care trebuie depuse cererile de plată, aceste drepturi financiare vor fi prescrise, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru reducerea cheltuielilor sociale aflat în stadiu de elaborare.
În prezent, mamele au dreptul la o alocaţie în cuantum de 230 lei pentru fiecare dintre primii patru copii născuţi vii, iar tinerii căsătoriţi primesc o alocaţie de 200 euro din partea statului, dacă se află la prima căsătorie.
Ambele alocaţii sunt acordate o singură dată.
Proiectul de act normativ mai relevă că, în 2010, nu vor mai fi acordate nici ajutoare de urgenţă familiilor sau persoanelor aflate în situaţii de necesitate datorate calamităţilor naturale, incendiilor ori accidentelor şi nici ajutoarele financiare care pot fi alocate prin Fondul naţional de solidaritate.
Potrivit datelor înregistrate de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, în luna martie, la nivelul întregii ţări erau 193.004 de persoane care beneficiau de indemnizaţia pentru creşterea copilului, plăţile efectuate totalizând 189.883.868 de lei.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în urmă cu o săptămână, după discuţiile cu liderii confederaţiilor sindicale, că ajutorul pentru persoane cu handicap şi indemnizaţia pentru copii "nu vor fi atinse", toate celelalte subvenţii fiind un subiect de "analiză, reducere sau anulare".
În 10 mai, şeful statului s-a referit din nou la problema cheltuielilor sociale, arătând, într-o înregistrate prezentată de Antena 3, că "toate năzbâtiile din program care s-au inventat în perioada de veselie parlamentară, precum pamperşi pentru copii" au făcut din bugetul României un buget de asistenţă.
Mediafax