x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Managerul Spitalului "Victor Babeş" a fost demis

Managerul Spitalului "Victor Babeş" a fost demis

05 Ian 2009   •   00:00
Managerul Spitalului "Victor Babeş" a fost demis

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, l-a demis pe şeful Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş" din Capitală, Cristian Banu, după ce în urma unui control a descoperit mai multe nereguli la laboratorul de radiologie, la camera de gardă şi în secţia de pneumologie, informează Mediafax.



O echipă de control condusă de ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a efectuat, sâmbătă, o verificare la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Prof. Dr. Victor Babeş" şi la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu". "Acţiunea de control a avut ca scop principal verificarea capacităţii spitalelor de profil din Capitală de a asigura asistenţa medicală şi urgenţele în condiţiile creşterii din ultima perioadă a infecţiilor respiratorii. De asemenea, echipa de inspectori sanitari care l-au însoţit pe ministru a verificat şi modul în care în aceste unităţi se respectă prevederile legislative în vigoare privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primiri urgenţe", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Echipa de control a constatat că la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Prof. Dr. Victor Babe", laboratorul de radiologie nu avea încadraţi suficienţi asistenţi medicali. Din acest motiv, laboratorul nu funcţiona în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi în perioada sărbătorilor legale, pacienţii fiind redirecţionaţi către alte spitale. "Conducerea nu s-a preocupat de încadrarea acestor posturi, neorganizând în ultimele luni niciun concurs de ocupare a acestor posturi", precizează sursa citată. Potrivit declaraţiilor personalului laboratorului, unul dintre aparatele de radiologie nu funcţionează de aproximativ şase luni. Echipa de control a constatat că reprezentanţii spitalului nu au luat măsuri de reparare a acestuia. În secţia de pneumologie nu exista oxigen în saloane şi nici tuburi de oxigen portabile pentru ventilaţia pacienţilor, iar la camera de gardă baloanele de ventilaţie de unică utilizare erau refolosite, în condiţiile în care acestea nu suportau o sterilizare corespunzătoare. Reprezentanţii clinicii de boli infecţioase nu au putut prezenta programul de vizită al bolnavilor şi nici regulile specifice de conduită, fiind găsiţi vizitatori sau aparţinători echipaţi necorespunzător.

NEREGULI.
Echipa de control a mai descoperit că deşeurile cu potenţial infecţios, deşi erau colectate corect, nu fuseseră evacuate de aproximativ o săptămână. Totodată, o ambulanţă a fost găsit descuiată, fără şofer, într-o zonă din curtea Spitalului "Victor Babeş" care nu era în raza de supraveghere a personalului de pază. "În urma acestui control, ministrul Sănătăţii a dispus încetarea contractului de management încheiat cu managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale «Prof. Dr. Victor Babeş». De asemenea, se va mai analiza şi situaţia laboratorului de radiologie al aceluiaşi spital", se mai arată în comunicatul citat. La Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie "Panait Sârbu", echipa de control a constatat că secţia avea suficiente materiale de curăţenie şi dezinfectante pentru asigurarea condiţiilor igienico-sanitare şi personalul era suplimentat şi instruit. Totodată, activitatea de curăţenie era planificată şi înregistrată, existând protocoale în care erau înscrise activităţile concrete ale personalului. Ministerul Sănătăţii va sprijini conducerea Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" pentru creşterea spaţiului destinat incubatoarelor pentru nou-născuţi prematuri din cadrul secţiei de Terapie Intensivă Prematuri şi Nou Născuţi.
"Nu merg în spitale pentru a pedepsi pe cineva. Dacă într-un loc găsesc lucruri bune trebuie să le spun. Şi în Maternitatea Giuleşti nu am avut ce reproţa managerului sau personalului. Dar nu pot admite ca alţi manageri, cum ar fi cel de la spitalul Babeş să nu se preocupe de asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării actului medical", a declarat ministrul Sănătăţii.
La sfârşitul lunii decembrie, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, i-a demis pe managerii spitalelor judeţene de urgenţă din Giurgiu şi Slobozia, din cauza gravelor nereguli constatate în unităţile de primiri urgenţe (UPU) privind asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în perioada sărbătorilor de iarnă. În 30 decembrie, Ministerul Sănătăţii a cerut autorităţilor de sănătate publică, printr-o circulară, să se asigure că în perioada 31 decembrie - 5 ianuarie toate unităţile sanitare de urgenţă funcţionează la parametrii normali şi că liniile de gardă au personal suficient. Conducerea Ministerului Sănătăţii atenţiona că în cazul neîndeplinirii acestor sarcini şi a apariţiei unor disfuncţionalităţi în perioada sărbătorilor, vor fi aplicate sancţiuni disciplinare.

×
Subiecte în articol: romania control sanatatii