x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marcel Vela anunță un acord de Paște între MAI și Biserica Ortodoxă

Marcel Vela anunță un acord de Paște între MAI și Biserica Ortodoxă

14 Apr 2020   •   19:53
Marcel Vela anunță un acord de Paște între MAI și Biserica Ortodoxă
Sursa foto: antena3

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, marți seara, că românii vor putea primi Paște vineri și sâmbătă, iar distribuirea Luminii Sfinte de la Ierusalim se va face de către voluntari și de către patrulele MAI, în urma unui acord cu Biserica Ortodoxă Română.

„Nu voi anunța o nouă Ordonanță Militară. MAI a semnat un acord cu Patriarhia Română”, a spus Vela. „Vom sprijini Patriarhia la împărțirea paștilor și a luminii de Înviere oamenilor (...) Astăzi am semnat cu preafericitul Daniel un acord de susținere și sprijin din partea tuturor forțelor coordonate în starea de urgență de către MAI”, a precizat el.

„Între BOR si MAI s-au stabilit următoarele: pâinea binecuvantată va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, în intervalul 07.00-17.00, în toate parohiile de către angajații bisericii și voluntari, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, bineînțeles cu respectarea distanței sociale (...)  În declarația pe propria răspundere, credinciosul va face precizarea numele lăcașului de cult la care se va deplasa”, a mai spus Vela. 

„Forțele MAI vor asigura siguranța publică pe toată perioada Sfintelor Paște. Angajații parohiei și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale pe perioada distribuirii paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț”,  a adăugat el.

„Distribuirea Sfintei Lumini adusă de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seară începând cu ora 20.00”, a mai spus Marcel Vela. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor.

„Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, dar cu evitarea aglomerației, păstrând restricția de maximum trei persoane. Echipajele care acționează în posturile fixe (pe drumuri naționale) sau la punctele de frontieră vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic sau persoanelor care tranzitează frontiera”, a declarat Vela. 

 

×