x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marco, salvatorul copilului dispărut

Marco, salvatorul copilului dispărut

de Gabriela Mladin    |    01 Oct 2012   •   14:12
Marco, salvatorul copilului dispărut

După o zi şi o noapte petrecute în sălbăticie, copilul în vârstă de 8 ani de la Târgu-Cărbuneşti a fost găsit în viaţă de către echipele de căutători. Forţe impresionante de poliţişti, jandarmi, vânători, pădurari şi localnici s-au mobilizat pentru a da de urma micuţului. În final au reuşit să-l găsească nevătămat. Salvatorul micuţului a fost, însă, Marco, un câine poliţist de la Centrul Chinologic Sibiu, venit special cu elicopterul să participe la căutare.

Oboseala echipelor de căutători a dispărut parcă atunci când băieţelul a sărit, plângând, în braţele tatălui său. "A fost un moment emoţionat când copilul şi-a zărit tatăl, a sărit în braţele lui, plângând”, a povestit  Mihai Belanciuc, agent principal la Centrul Chinologic Sibiu. 

Dar, cel are a făcut posibil un astfel de moment a fost Marco, un câine specializat în salvare de vieţi. El s-a oprit la câţiva metri de copil. Marco are 4 ani şi recent s-a întors din Spania, unde a participat la o acţiune de căutare a emigranţilor. Şi acolo a avut rezultate deosebite.

Când Marco l-a găsit pe copil, acesta era desculţ, dezhidratat şi cu pantaloni rupţi. Se ascundea de căutători. "M-a luat în braţe şi a început să plângă. Nu mai speram să-l găsesc. Mulţumesc celor de la poliţie care n-au avut o clipă de răgaz. Au căutat tot timpul”, a declarat tatăl copilului.

Boala l-a ajutat să reziste

Micuţul se afla la 2 kilometri de casă, într-o râpă, unde stătea ghemuit. "Zona a mai fost tranzitată, am mai căutat în acel loc, probabil copilul se ascundea de noi, fugea”, a menţionat  Dumitru Tatomir, de la IJP Gorj.

 Medicii au fost surprinşi cum, în sălbăticie, îmbrăcat sumar, băieţelul a rezistat cu bine.

"Boala lui l-a ajutat să nu conştientizeze pericolul, să stai în pădure, noaptea, în frig şi cu animale sălbatice lângă tine şi să nu fi afectat, este ceva. Un alt copil ar fi reacţionat altfel. De data aceasta, boala copilului l-a ajutat să treacă peste pericole”, susţine

 Nicolae Şerban, medic urgente Spitalul Târgu Cărbuneşti.

Micuţul a rămas, totuşi, peste noapte  internat la secţia pediatrie pentru mai multe investitatii medicale. A fost externat luni dimineaţa. Acum părinţii nu ştiu cum să mulţumească poliţiştilor care au mobilizat forţe impresionante la căutarea copilului, folosind chiar un elicopter cu camere de termoviziune.

Felicitaţi pentru salvare

Sătenii care l-au însoţit pe Marco, câinele care i-a condus la copilul dispărut, au fost recompensaţi, luni de conducerea Inspectoratului de Poliţie Gorj. Pe lângă diplomele de merit, cei trei bărbaţi s-au ales cu o experiienţă de neuitat. Ei au povestit cum l-au găsit pe micuţ.

"L-am găsit jucându-se cu frunzele, atunci am anunţat imediat poliţistul care era mai încolo şi apoi pe tatăl copilului. Seara chiar trecusem pe acolo şi am găsit nişte porci mistreţi. Cred că el se ascundea, nu a stat acolo tot timpul”, a povestit Laurenţiu Limbergher, unul dintre cei trei săteni care l-au găsit pe micuţ. Şi ceilalţi doi, Ion Ardelean şi Dănuţ Birău au fost felicitaţi de conducerea IJP Gorj. Chiar dacă acţiunea la care au participat a avut succes, cei 3 bărbaţi nu-şi mai doresc să participe la un astfel de eveniment.

×