x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mareea roşie

Mareea roşie

de Sorin Anghel    |    05 Ian 2008   •   00:00
Mareea roşie

Aglomeraţia de la munte continuă chiar dacă Sărbătorile de iarnă au cam trecut. Peste 10.000 de turişti din Republica Moldova, Ucraina şi Rusia vor petrece in zilele următoare, in ţara noastră, Crăciunul şi Anul Nou pe stil vechi. Ei au ales staţiunile de schi din Carpaţi pentru că agenţiile de turism le oferă, pe lăngă transport, cazare şi masă, un lucru foarte important: viza pentru Romănia.


Cetăţenii din Republica Moldova sărbătoresc la 7 ianuarie Crăciunul pe stil vechi. Una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor de dincolo de Prut este staţiunea Vatra Dornei. Pentru un sejur de o săptămănă, ei plătesc 250 de euro.

Agitaţia din staţiunile de schi continuă chiar dacă Anul Nou a trecut deja. Romănii şi-au prelungit sejururile, pentru că nu s-au putut despărţi uşor de părtii. In plus, au venit de astăzi turiştii din Republica Moldova, care sărbătoresc Crăciunul şi Anul Nou pe stil vechi, pentru a se distra cum ştiu ei mai bine. Numărul turiştilor sosiţi in Romănia pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă pe stil vechi va fi de peste 10.000, dintre care mai mult de jumătate vor fi moldoveni.


Â
DESTINAŢII. Cele mai aglomerate sunt staţiunile de pe Valea Prahovei, Bran, Moeciu şi pensiunile rurale
INVĂRTEALÃ.... Destinaţia preferată a moldovenilor este Vatra Dornei, acolo unde in această perioadă se schiază in condiţii foarte bune. Ce inseamnă un sejur pentru un turist din Chişinău? Transport cu autocarul, cazare la hotel de trei stele. Pentru un sejur de şapte zile, care cuprinde cazare la hotel de trei stele, trei mese pe zi şi, cel mai impotant pentru un cetăţean moldovean, viza de Romănia, se plăteşte cam 250 de euro. De altfel, acesta este atuul agenţiilor de turism. Oferă pe lăngă pachetul turistic şi o viză pentru accesul in ţara noastră. Perioada de valabilitate poate ajunge chiar şi la un an, mai ales că oficial ea nu costă nimic la Consulat. Numai la Vatra Dornei vor veni in acest an aproape 2.000 de moldoveni. In plus, şi la pensiunile din Buşteni, Sinaia şi Predeal sunt aşteptaţi turişti de dincolo de Prut, mari amatori de schi.


SENZAŢIE. Cănd merg pe părtie, moldovenii le ridică destule probleme angajaţilor de la instalaţiile de transport pe cablu. Pentru că vorbesc mai mult rusă decăt romănă, cad din teleschi sau işi prind beţele prin telescaun. In schimb, femeile sunt adevărate doamne atunci cănd urcă pe schiuri. Anul trecut, la Sinaia, două turiste au făcut senzaţie in Valea Dorului cu ţinuta lor. Costum de schi Prada, blană de vulpe argintie şi cristale Swarovski pe braţe şi umeri. "Ruşii", căci aşa li se spune locuitorilor din Republica Moldova, nu ţin cont de nimic cănd vine vorba de distracţie şi cheltuiesc sume impresionante. "Am avut anul trecut hotelul plin de moldoveni la inceputul lunii ianuarie şi am rămas surprinşi de căt de mulţi bani au cheltuit. Intr-o săptămănă, o familie scoate din buzunar cam 1.000 de euro pentru distracţie. In schimb, dacă am o familie de romăni, dacă se indură să cheltuiască zece milioane", a povestit unul dintre hotelierii din Vatra Dornei.


300 de euro, o săptămănă in Austria

Â
 ALPI. Părtiile de schi sunt cu mult peste cele din Romănia
In această perioadă, turiştii romăni dau năvală in Austria şi profită de tarifele reduse din staţiunile de schi. Un sejur de o săptămănă, care conţine şase nopţi de cazare intr-o pensiune de trei stele, două mese pe zi şi un ski-pass valabil atăt la instalaţiile de transport pe cablu, căt şi la mijloacele de transport in comun, costă 300 de euro. La această sumă se mai adaugă costurile de transport. Posibilităţile de a ajunge in Alpii austrieci sunt multiple. Cu maşina, de la graniţa de vest a ţării noastre şi pănă la Kaprun nu faceţi mai mult de zece ore. Cine preferă trenul trebuie să ştie că există o cursă directă Bucureşti - Salzburg, oraş aflat relativ aproape de staţiunile de schi. De asemenea, pentru cei cu pretenţii există curse de avion pe ruta Bucureşti - Viena - Salzburg. In plus, echipamentul de schi pe care il puteţi inchiria de la faţa locului este mult mai bun decăt "şipcile" existente in Romănia.


Sărbătorile "pe stil vechi"

O parte din creştinii ruşi, ucraineni, greci, sărbi sau romăni mai respectă incă vechiul calendar iulian şi ţin sărbătorile conform acestuia. Sărbătorile (mai puţin Paştele) sunt decalate astfel cu 13 zile faţă de calendarul gregorian, cel recunoscut oficial in zilele noastre. Pentru creştinii care ţin vechiul calendar, Ajunul Crăciunului este la 6 ianuarie, iar prima zi de Crăciun la 7 ianuarie. Anul Nou (Sfăntul Vasile) incepe la 14 ianuarie, iar Boboteaza e sărbătorită la 19 ianuarie.

×
Subiecte în articol: observator schi