x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mariana a ramas la mama - Va sta tot in cusca

Mariana a ramas la mama - Va sta tot in cusca

de Mirela Romanet    |    16 Mar 2006   •   00:00
Mariana a ramas la mama - Va sta tot in cusca

Sefi de la Directia Judeteana de Protectie a Copilului (DJPC) insotiti de asistenti sociali, consilieri juridici si un psiholog au ajuns pana la urma, ieri, in coliba unde creste Mariana, fetita tinuta de bunicii ei intr-un tarc acoperit cu sarma.

Drumul a fost desfundat de jandarmi cu lopetile. Cand au ajuns la locuinta fetitei, autoritatile au gasit-o acasa si pe mama, sosita in mare graba dintr-un sat alaturat unde locuieste in concubinaj. Ea s-a intors acasa subit, dupa ce si-a vazut copilul la televizor.

SECRETARUL PRIMARIEI. "Cand am intrat in incapere copilul era vioi, se juca prin casa. S-a cam speriat de noi ca eram vreo 30 cu totii, dar in rest nu exista nimic care sa impuna scoaterea de urgenta a copilului din sanul familiei. Chiar l-am intrebat pe domnul director Barladeanu (Sorin Barladeanu, directorul adjunct al DJPC Bacau, n.r.), daca n-ar fi fost acoperit cu plasa aceea deasupra cum ar fi catalagat locul unde se gasea fetita in ziua filmarii. Mi-a spus ca in acest caz ar fi fost un patut de copil artizanal, improvizat de bunici. Tin sa precizez ca fetita este la zi cu toate vaccinurile, ca nu a fost abuzata, nu este subnutrita si nu a avut niciodata probleme medicale. Nu a fost si nu este crescuta ca o fiara in cusca", ne-a spus Mitica Costica, secretarul primariei Horgesti. El a relatat ca la ancheta sociala s-a constatat ca singurul lucru deranjant in toata aceasta poveste este saracia extrema in care traiesc adultii.

ROMANIA, SECOLUL AL XXI-LEA. Captiva in saracie

REFUZ. "Mama a refuzat sa-si dea copilul pentru a fi institutionalizat. Dar, date fiind conditiile materiale ale bunicilor, am propus la ancheta sociala sa se instituie masuri de protectie sociala", a mai precizat secretarul primariei. Intre timp, DJPC Bacau a anuntat ca va cere pe cale judecatoreasca un ordin de institutionalizare a copilului. Presedintele autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, Bogdan Panait, ne-a declarat ca o decizie definitiva se va lua abia dupa ce se va face o evaluare completa a familiei si a posibilitatilor materiale. "Nu cred ca un asemenea caz, chiar mediatizat international, ar putea influenta raportul de tara. Asemenea cazuri exista si in tarile europene mult mai dezvoltate ca Romania". In Moldova exista o traditie in confectionarea acestor patuturi artizanale.

MOBILIZARE
Pentru ca reprezentantii DJPC sa ajunga la casa fetitei, autoritatile locale au facut o mobilizare extraordinara de forte timp de doua zile. Marti, drumul spre Horgesti a fost deschis de o autofreza si o lama. Ieri, tot pentru a se ajunge la acest copil, jandarmii au mobilizat cateva zeci de oameni. In tot acest timp, o gravida, la care nu putea sa ajunga salvarea pentru ca nametii erau de doi metri inaltime, a parcurs pe jos cinci kilometri prin viscol pentru a ajunge la spital, unde a nascut imediat. De mentionat ca in judetul Bacau sunt active doar doua autofreze!

EUROPENII
In Romania se utilizeaza paturi-cusca pentru copiii cu probleme mentale, acuza parlamentarii europeni. Comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, a fost intrebat daca este la curent cu aceasta practica si daca are discutii cu Guvernul de la Bucuresti pentru a-i pune capat. "Informatiile conform carora in Romania s-ar utiliza paturi-cusca pentru copiii cu probleme mentale constituie o problema careia noi ii acordam o importanta majora. Ce pondere acorda Comisia problemelor de genul acesta in discutiile in curs cu autoritatile romane?", s-au intrebat eurodeputatii. (Irina Cristea)
×
Subiecte în articol: observator