x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masdar - Oraşul verde din deşert

Masdar - Oraşul verde din deşert

de Ana-Maria Radoi    |    16 Mai 2007   •   00:00
Masdar - Oraşul verde din deşert

Primul oraş care foloseşte in intregime energia reutilizată cu ajutorul soarelui din deşert, Masdar, este următorul proiect al faimosului arhitect Norman Foster.

Situat in Golful Emiratului Abu-Dhabi, cu o populaţie de 50.000 de locuitori, oraşul va avea străzile pline de pieţe şi de biserici musulmane dar in acelaşi timp, va fi umbrit de aparatele care transformă lumina solară in electricitate. La 71 de ani, arhitectul Norman Foster realizează unele dintre cele mai mari proiecte: va termina cel mai mare aeroport din Beijing inainte de JO şi va umple bazinul Mării Moarte cu apă din cel al Mării Roşii.

CANALE. Oraşul verde din Abu-Dhabi va beneficia de canale de-a lungul străzilor, acestea avănd scopul de a-i proteja pe oameni de căldura care poate ajunge vara la 400°C la umbră. In deşert, o masă de oglinzi va capta lumina soarelui, iar turbinele de vănt vor acapara briza din golf. In jurul oraşului vor fi plantaţi palmieri şi mangrove, care vor crea o curea verde in jurul acestuia pentru a-l ocroti de poluare - o nouă industrie care va inlocui căndva petrolul şi gazele. Emiratul este al cincilea exportator de petrol din lume. Sultanul Al Jaber, director executiv al companiei Masdar, care se ocupă de acest proiect, afirmă că acum mulţi ani, in Estul Mijlociu, se trăia intr-un mediu foarte sănătos pe care intenţionează să il recreeze, construind acest oraş unde oamenii nu vor fi nevoiţi să utilizeze maşinile.

CONTRAST. Proiectul din Abu-Dhabi contrastează cu cel din Dubai, un emirat cu puţine rezerve de petrol, care are ca proiect construirea unui oraş din sticlă, fier şi turnuri de beton, bazăndu-se pe energia aerului condiţionat. In materie de concurenţă, emiratul Abu-Dhabi este in competiţie cu Dongtan din China, primul oraş cu zero carbon, situat pe o insulă la gura răului Yangtze.


INCREDERE

"Scopurile ecologice ale companiei Masdar sunt o premieră mondială.Ei vor depăşi limitele pentru a demonstra că oraşul verde este o realitate. In privinţa competiţiei cu China, eu cred că proiectul nostru este realizabilşi de aceea vom căştiga. Sunt sigur de asta, de aceea avem o atitudine optimistă"

Sir Norman Foster, arhitect

×
Subiecte în articol: verde!